Caur asarām • IR.lv

Caur asarām

Jānis Jarāns. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Ernesta loma spēlfilmā Pastkarte no Romas apliecina, ka Jānis Jarāns ir ne tikai lielisks komiķis, bet arī izcils dramatiskais aktieris. Viņa pārliecinošais tēlojums nupat nominēts Lielā Kristapa balvai

Kad režisore Elza Gauja uzaicināja aktieri Jāni Jarānu (68) uz kinoprovēm, viņš gandrīz neko nezināja par Elzu un viņas iecerēto filmu. Nesaprata, uz ko «provējas», līdz sev blakus ieraudzīja aktrisi Indru Burkovsku un, vienkārši sakot, sabijās: «Viņa taču ir tik spoža, liela aktrise! Atzīšos, ka man no viņas pat bija mazliet bail. Viņa ir kā dzīva uguns! Teicu Indrai — man liekas, es šeit neiederos. Tev pretī vajadzētu Juri Strengu, Gundaru Āboliņu vai kādu citu dižu aktieri.»

Tomēr loma tika Jānim Jarānam, jo citu pretendentu nemaz nebija. Režisores instinkts nepievīla. Jarāns šo lielo un smago, pat traģisko lomu nevis nospēlēja, bet izdzīvoja līdz kaulam. Rīgas mikrorajona pastnieks Ernests (70) savu demences skarto sievu Alvīni (64) mīl tik ļoti, ka gatavs viņas dēļ gan melot darba devējiem un pārciest sirdstrieku, gan piepildīt mūža sapni — aizbraukt uz Romu, kur satiekas visi pasaules ceļi. Arī tie dzīves ceļi, kuri nenovēršami beigušies.  

Lielā Kristapa balvai kā labākie aktieri galvenajā lomā nupat nominēti abi — pārsteidzošais Jarāns un fantastiskā Burkovska. Atšķirībā no Indras Jānim šī loma ir pirmā nopietnā debija lielajā latviešu kino. Šķiet neticami, bet līdz šim viņam spēlfilmās kaut cik nozīmīgu lomu nav bijis. Pats joko, ka viņam pienāktos arī aktiera debijas balva, ja vien tāda būtu. 

Mildiņa atpūšas

Jarāns labi zina — latviešu cilvēki, kas vecāki par 35 gadiem, viņu pazīst kā Miedziņu un Mildiņu. Mīlīgais Miedziņš pirms Panorāmas midzināja bērnus no 1984. līdz 1992. gadam, bet Milda Nabiņa kopā ar Skaidrīti Krāniņu (aktieri Daini Porgantu) TV ekrānos un uz skatuves plosījās un smīdināja krietni ilgāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu