Audzina drošības kultūru • IR.lv

Audzina drošības kultūru

Rihards Stālmanis, BOTC Training dibinātājs un līdzīpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Uzņēmums BOTC Training māca cilvēkus darbam vēja parkos — darbs notiek lielā augstumā un nereti sliktos laika apstākļos, taču tas ir labi apmaksāts, un pēc kursiem ir pieprasījums

Uzņēmumā BOTC Training viesojamies vienā no pirmajām īstajām ziemas spelgoņa dienām, kad termometra stabiņš nokritis zem nulles. Andrejsalas angārā, kur iekārtots treniņu centrs, nav daudz siltāks kā ārā, taču tas nav iemesls, lai pārtrauktu mācības darbam augstumā vai izdzīvošanai jūrā, kam speciāli te novietots trīsarpus metrus dziļš baseins. Daudzas kompānijas savus potenciālos darbiniekus uz BOTC mācībām sūtot speciāli ziemas laikā, jo prasmes, kuras viņi šeit apgūst, būs jāliek lietā, strādājot ārā dažādos laika apstākļos. Ja par grūtu liksies jau mācībās, tad skaidrs, ka darbam cilvēks diez vai būs piemērots. 

«Mēs šeit mācām cilvēkus, kuri strādā uz vēja ģeneratoriem. Gluži tāpat kā automašīnas vadīšanai nepieciešamas tiesības, cilvēkam ir jāmācās, lai varētu doties turbīnā,» stāsta uzņēmuma dibinātājs un līdzīpašnieks Rihards Stālmanis. 

«Ja 120 metru augstumā kaut kas notiek, neviens glābējs tev ātri klāt netiks. Letāli gadījumi ir ļoti reti. Taču nekad nevar zināt, kas atgadīsies, un jābūt gatavībā, jāzina, kā, piemēram, izmantot aprīkojumu, lai evakuētos, ja lifts nedarbojas un no torņa vairs nevar nokāpt, izmantojot kāpnes. Mācību beigās mēs izsniedzam starptautiski atzītu Global Wind Organization sertifikātu par to, ka nepieciešamās prasmes apgūtas. Bez tāda nevar atrast darbu nevienā vēja ģeneratoru projektā.»

Vēja enerģija pasaulē kļūst arvien nozīmīgāka, un darbs uz turbīnām parasti ir labi apmaksāts, tāpēc pirms desmit gadiem dibinātajam uzņēmumam mācīties gribētāju netrūkst. Pa šo laiku tas paguvis ne tikai nostiprināties Latvijas tirgū, bet arī atvērt filiāles Lietuvā, Ukrainā un Somijā, par ko vēsta arī šo valstu karogi, kas karājas pie angāra griestiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu