Nesapucēti stāsti • IR.lv

Nesapucēti stāsti

Marta Herca. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Laikmetā, kas mudina aizrautīgi sevi prezentēt un spodrināt spalvu, Martas Hercas raidieraksti Miers ar tevi, Normāla ģimene, Muša un citi izceļas ar atklātību un vienkāršību. Viņa tic — kāds patiess, atšķirīgs un tāpēc reizēm neveikls vai pat muļķīgs, bet cilvēcīgs stāsts ir katram cilvēkam

Ar Martu Hercu ir viegli sarunāties, nodomāju, kad satiekamies darbadienas vidū kādā ļaužu pilnā Rīgas kafejnīcā. Viņai ir patīkama un rāma balss, kas kontrastē ar apkārtējo burzmu. Tāda, kas derētu darbam radio. To jau studiju laikā Latvijas Universitātē viņai pateicis arī pasniedzējs Sergejs Kruks, kurš tagad ir kolēģis Rīgas Stradiņa universitātē. 

Savulaik iestājusies žurnālistos tieši ar šādu mērķi — strādāt radio. Sapnis joprojām nav zudis, Marta atzīst, vairākkārt to arī centusies īstenot. Tomēr profesionālās gaitas vedušas citur — ilgu laiku bijusi viena no portāla Politika.lv veidotājām. Bet šobrīd viņas pamatdarbs ir tieši Rīgas Stradiņa universitātē, kur Marta māca par komunikācijas tehnoloģijām un arī vada studentu mediju Skaļāk. 

Taču Martas balsi var dzirdēt radio. Dokumentālās žurnālistikas raidierakstam Dokumentārijs, kas top Latvijas Radio paspārnē, viņa veidojusi raidierakstu sērijas Miers ar tevi — stāstus par homoseksuāliem cilvēkiem kristīgajā vidē, kā arī Es esmu skaista, kurā viņa šķetināja priekšstatus par sievišķību. Turklāt ne vien pētīja, bet arī piemērīja pati sev. 

Tā ir augsta līmeņa žurnālistika mūsdienīgā formātā, par Dokumentāriju saka Anda Rožukalne, Latvijas Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja un Senāta locekle. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu