Ētiskais hakeris • IR.lv

Ētiskais hakeris

Kirils Solovjovs, I SIA īpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Savas darbības sākumā Possible Security hakeri meklēja un atrada veidus, kā uzlauzt sabiedriski nozīmīgu organizāciju IT sistēmas, lai parādītu to vājās vietas un liktu aizdomāties par kiberdrošību, kuras nozīmi uzņēmēji apjauš tikai pamazām

Dienu pirms intervijas kiberdrošības speciālists Kirils Solovjovs, kā hakerim pieklājas, zvana no privāta numura. Tikšanos esam norunājuši jau mēnesi iepriekš, bet vieta joprojām nav skaidra. Viņa vadītajam uzņēmumam I SIA, kas tirgū pazīstams ar zīmolu Possible Security, nav sava biroja, tāpēc vienojamies satikties kopstrādes telpās Hamann Coworking nesen atjaunotajā Hāmaņa muižā Āgenskalnā. Tā savas sapulces, kuras klātienē gan notiek visai reti, organizējot arī uzņēmums.

Uz tikšanos viņš ierodas, paņēmis līdzi somu ar dažādiem sava darba instrumentiem. Starp antenām bezvadu tīklu zondēšanai ir arī ierīce, ar kuras palīdzību nolasīt informāciju no elektroniskām, ar karti atveramām atslēgām, un īpašs gredzens, kurā var ieprogrammēt šo informāciju, kad tā apstrādāta, lai, pieejot pie atslēgas, varētu to atvērt, nemanāmi gar to pavicinot roku. Viņš ir tā dēvētais «ētiskais hakeris», kura bizness ir pārbaudīt dažādu IT sistēmu drošību, mēģinot ielauzties tajās pēc īpašnieku pasūtījuma.

«Mēs izmantojam tieši tās pašas metodes un rīkus, kādus lieto noziedznieki,» viņš saka. «Tas, ko mēs darām, ir ļoti interesanti. Ļoti maz cilvēku to var darīt legāli.»

Paralēli tam viņa uzņēmums retumis nodarbojas ar IT ārpakalpojumu sniegšanu un programmatūras izstrādāšanu, kā arī konsultācijām un mācībām IT drošības jautājumos. Sākoties pandēmijai, Possible Security uzvarēja iepirkuma konkursā un īsā laikā izstrādāja e-Saeimu, rīku, kas ļāva mūsu parlamentam kā vieniem no pirmajiem pasaulē strādāt pilnībā attālināti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu