Brīvības sala • IR.lv

Brīvības sala

Pauls Raudseps

Taivānas ārlietu ministrs lepojas ar Kijivas mēra Kličko sūtītiem boksa cimdiem

Kas ir visbīstamākā vieta pasaulē?

Jau vairāk nekā pusotru gadu turpinās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā. Šonedēļ aprit mēnesis, kopš Hamās brutāli nogalināja 1400 cilvēku Izraēlas dienvidos un pavēra durvis asiņainam karam Gazas joslā. Abu karu radītās ciešanas ir briesmīgas un iespējamās plašākās sekas draudīgas, tomēr ne viens, ne otrs neliek bažīties par karu starp ASV un Ķīnu, pasaules divām spēcīgākajām valstīm.

Šāda militāra konflikta postošās sekas visai pasaule liktu Krievijas izraisītajam karam Ukrainā un cīņām par Gazu salīdzinājumā nobālēt. Tāpēc šobrīd nav bīstamākas vietas pasaulē par Taivānu, kuras autonomiju ASV ir netieši garantējusi jau kopš komunistu nākšanas pie varas Ķīnā 1949. gadā, bet par kuras pakļaušanu Pekinai Ķīnas valdnieks Sji Dzjiņpins nebeidz runāt. ASV izlūkdienesti uzskata, ka Sji uzdevis bruņotajiem spēkiem līdz 2027. gadam būt gataviem ieņemt Taivānu, un ASV Gaisa spēku četru zvaigžņu ģenerālis Maiks Minihans iekšējai lietošanai domātā memorandā saviem padotajiem rakstīja, ka «man ir iekšēja sajūta, ka mēs karosim 2025. gadā».

Tāpat kā gandrīz visas pārējās pasaules valstis, Latvija turas pie «vienas Ķīnas» politikas, kura formāli atzīst Taivānu par daļu no lielvalsts. Lai nesadusmotu Pekinu, citu valstu valdības izvairās tikties ar Taivānas valdības pārstāvjiem, un oficiālie kontakti notiek tikai saistībā ar tādiem «nepolitiskiem» jautājumiem kā ekonomika vai kultūra. Taču Ķīnas radītie draudi un apziņa, ka Vašingtona gaida savu sabiedroto atbalstu, liek ne vienai vien valstij spert vismaz simboliskus soļus Taivānas atbalstam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu