Kačiņska krahs • IR.lv

Kačiņska krahs

3
Pauls Raudseps

Labējais populisms var valdīt ilgtermiņā tikai tad, ja iznīcina demokrātiju

Vairākumam Polijā konservatīvisms piegriezies. 74% vēlētāju svētdien piedalījās Sejma jeb parlamenta vēlēšanās. Tas ir par 12% vairāk nekā 1989. gada jūnijā, kad bezprecedenta vēlēšanās Polija kļuva par pirmo padomju bloka valsti, kurā Komunistisko partiju atstādināja no varas. Šogad dažos iecirkņos rindas bija tik garas, ka cilvēki gaidīja līdz trijiem no rīta, lai atdotu savu balsi. Tāda vēlētāju mobilizācija Polijā līdz šim nebija redzēta — kopš komunisma krišanas līdzdalība vēlēšanās svārstījās ap 50%.

Taču pēc astoņiem konservatīvo valdīšanas gadiem Polijas pilsonisko sabiedrību sacēla kājās dusmas par jau sastrādāto un bailes, ka Polija varētu kļūt par Ungārijai vai Turcijai līdzīgu «kontrolētu demokrātiju», kurās vēlēšanas vairs nesniedz reālas iespējas nomainīt visos varas atzaros iesakņojušos populistus.

Uz Rietumiem orientēti jauni cilvēki, kurus satrauca Eiropas vērtību un tiesiskuma noliegšana. Sievietes, kuru brīvību un dažkārt pat dzīvību apdraudēja kopš 2015. gadā pie varas nākušās PiS (Prawo i Sprawiedliwość jeb Likums un taisnīgums) ieviestais gandrīz pilnīgais abortu aizliegums. LGBTQ kopienas pārstāvji, kurus PiS politiķi demonizēja. Godīgi pilsoņi, kuriem derdzās «tradicionālo vērtību» sludinātāju tradicionālā aizraušanās ar korupciju un «savējo» stutēšanu. Viņi visi lielā skaitā devās pie vēlēšanu urnām, lai pateiktu: pietiek!

Lai gan PiS, tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās, saņēma visvairāk balsu, atbalsts tai bija par 8% mazāks nekā 2019. gadā, un partija ir zaudējusi absolūto vairākumu 460 vietu parlamentā. Pat galēji labējās, antiukrainiskās Konfederacja 18 vietas kopā ar PiS 194 mandātiem nenodrošina PiS vairākumam vajadzīgo 231 deputāta balsi. Toties centriskajiem sarakstiem — Pilsoniskajai koalīcijai (157), Trešajam ceļam (65) un Jaunajiem kreisajiem (26) — kopā sanāk 248 vietas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu