Jāļauj karot pēc sava plāna • IR.lv

Jāļauj karot pēc sava plāna

Filipss O’Braiens. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Tomass Pildegovičs, speciāli Ir

Pazīstamais kara analītiķis Filipss O’Braiens ir pārliecināts, ka Ukrainas militāra uzvara pār Krieviju joprojām ir reālistisks mērķis

Amerikāņu vēsturnieks Filipss O’Braiens (Phillips O’Brien) ir profesors prestižajā Sentendrūsas Universitātē Skotijā un viens no pašreiz pieprasītiem militārajiem ekspertiem. Par spīti nogurumam pēc transatlantiskā pārlidojuma, man izdevās noķert O’Braienu uz sarunu viesnīcā Latvija, kad viņš septembra beigās savā konferenču maratonā īsi piestāja Rīgā, lai piedalītos Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra rīkotā pasākumā. Jau nākamajā dienā O’Braiens devās uz Helsinku drošības forumu.

O’Braiens ir kļuvis plaši pazīstams gan sociālajos tīklos, gan regulārā e-pastu vēstkopā, izceldamies ar spēju sniegt tiešu, caururbjošu analīzi par dažādiem kara aspektiem. Savukārt visplašāk zināmais viņa akadēmiskais darbs ir grāmata par sabiedroto uzvaru Otrajā pasaules karā ar šodienas kontekstā zīmīgo nosaukumu How the War was Won. Tieši ap šo tematu centrējās mūsu saruna, jo pašlaik arvien skaļāk izskan pesimistiski vērtējumi par Ukrainas pretuzbrukumu frontē un Kijivas izredzēm atkarot okupētās teritorijas.

Atvēlētā laika dēļ nav vaļas garam ievadam, tāpēc uzreiz sāku ar šo «ziloni istabā», vaicājot par Rietumu komentētāju roku lauzīšanu saistībā ar Ukrainas pretuzbrukuma kampaņu. O’Braiens tūdaļ atklāti pauž, ka cerības uz milzīgu izrāvienu cauri Krievijas rūpīgi veidotajām aizsardzības līnijām ir iluzoras. «To ir gandrīz neiespējami izdarīt. Ņemot vērā visas aizsardzības tehnoloģijas, mīnas, bezpilota lidaparātus, artilēriju, faktiski virzīties uz priekšu ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami to izdarīt ātri,» viņš saka. Vienīgā iespēja — ja izdodas uzbrukt kādam gandrīz neaizsargātam posmam, kā to ukraiņi spēja Harkivas ofensīvā, vai panākot gaisa spēku pārākumu vai vismaz līdzsvaru. «Šobrīd neviena no pusēm nespēj sasniegt pārākumu debesīs. Tātad šobrīd apstākļi straujai virzībai faktiski nepastāv,» noskalda O’Braiens.

Kā Ukraina ir mainījusi savu stratēģiju, atduroties pret šo realitāti? Eksperts norāda, ka aptuveni no jūnija vidus ukraiņi apturēja mēģinājumus veikt straujus frontālus uzbrukumus ar bruņutransporta kolonnām, jo tas bija pārāk bīstami. Tā vietā ukraiņi fokusējās uz Krievijas militārās tehnikas un resursu deldēšanu aiz frontes līnijas, sagatavojot kājnieku vienības virzībai uz priekšu lēnākā, kontrolētākā veidā. Tas ir ļāvis mazināt upuru skaitu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu