Vēsturiskais pagrieziens • IR.lv

Vēsturiskais pagrieziens

Boriss Pistoriuss. Foto — Scanpix
Pauls Raudseps

Vācija kļuvusi par Ukrainas otro lielāko militārās palīdzības sniedzēju. Šonedēļ Rīgā vizītē ieradās tās aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, kurš simbolizē pēdējā pusotra gada laikā notikušās milzīgās izmaiņas Berlīnes politikā

Nepilnu divu dienu vizītē šonedēļ Latvijā pirmo reizi ieradās Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. Kanclers Olafs Šulcs savu biedru no Sociāldemokrātiskās partijas iecēla amatā šā gada janvārī, jo iepriekšējā ministre Kristīne Lambrehta bieži saņēma kritiku saistībā ar kļūmīgiem izteicieniem par Krievijas agresiju. Tagad Pistoriuss kļuvis par Šolca valdības populārāko politiķi, kuru pat opozīcija slavē par spēju vāciešiem izskaidrot nepieciešamību palīdzēt Ukrainai un par degsmi, ar kādu viņš ķēries pie Vācijas militāro spēju modernizēšanas. Viņš simbolizē pēdējā pusotra gada laikā notikušās fundamentālās izmaiņas Vācijas aizsardzības politikā, kuras ieguvušas nosaukumu Zeitenwende jeb vēsturiskais pagrieziena punkts. 

Vizītes laikā Rīgā Ir bija iespēja īsai sarunai ar ministru.

Vāciju daudz kritizēja pēc pagājušā gada 24. februāra par to, ka nepietiekami daudz palīdzat Ukrainai. Tagad Vācija ir otrā lielākā militārā atbalsta sniedzēja. Kas mainījies?
Tā nebija tik liela izmaiņa, kā cilvēki domā. Vācijai bija nepieciešams laiks, sabiedriskajai domai bija jāpierod pie jaunās situācijas. Domāju, ka pēc lēmuma piegādāt Leopard tankus janvāra beigās visi redzēja un mēs katru dienu pierādām, ka vēlamies atbalstīt Ukrainu, un darīsim to tik ilgi, cik būs nepieciešams — ar visu, ko varam viņiem veltīt.

Ir saņemtas ziņas no Vašingtonas, ka ASV piegādās Ukrainai tālas darbības raķetes ATACMS. Vai Vācija sekos amerikāņu piemēram un piegādās Ukrainai tālas darbības raķetes Taurus?
Es vēl neesmu saņēmis apstiprinājumu ziņai, ka Baltais nams vai Pentagons tiešām ir pieņēmis lēmumu piegādāt ATACMS raķetes. Man nav apstiprinājuma. Mums vēl notiek lemšanas process [par Taurus].

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu