Azartspēles dabā • IR.lv

Azartspēles dabā

Rakstniece un žurnāliste Maija Pohodņeva: «Ar sēņošanu vispār ir kā ar azartspēlēm»
Marija Leskavniece

Vaļasprieks ir dzīves joma, kurā varam atteikties no ikdienas pienākumiem, gūt patīkamas emocijas un paplašināt redzesloku. Kā atrast īsto?

Vispirms tas ir miers, tad fiziskā slodze, kas palīdz atslēgties no pilnīgi visa, — kilometri cauri brikšņiem, pa purviem, kalniem un lejām. Ar smagu grozu. «Ar sēņošanu vispār ir kā ar azartspēlēm,» vaicāta, kas viņu piesaista sēņošanā, atbild rakstniece un žurnāliste Maija Pohodņeva. Atrašanas prieks, groza piepildīšanas mirklis, interesantāko sēņu fotogrāfijas, agrāk nezināmu gardumu pagatavošana. Taču azarts nav tik liels, lai ņemtu visas sēnes pēc kārtas, viņa piebilst. «Pilns auto bagāžnieks, lai arī prieks par guvumu, nav nemaz tik jautri — viss vēl jānotīra un jāsastrādā. Tāpēc labprāt daļu sēņu atdodu draugiem, lai arī pamokās tīrot, jo man lasīšanas prieks svarīgāks.»

Mežā atstāju arī tādas sēnes, par kurām šaubos, viņa stāsta. «Interesantās, nezināmās var vienkārši nobildēt. Gribas piedzīvot to brīdi, kad es kā sirma, krunkaina vecenīte centīšos godam nodzīvot vēl 101. vasaru, lai aizvilktos uz mežu sēnēs. Tad gan droši vien varēšu teikt, ka sēņošanas azarts uztur pie dzīvības.»

Tā kā šī aizraušanās viņai bijusi kopš bērnības, citādu dzīvi nemaz nevar iedomāties. «Atrašanās mežā ir dzīves daļa. Sēņoju visu cauru gadu, arī atkušņa laikā ziemā var savākt labu labās samtainās ziemenes prāvai mērcei. Un ārstnieciskās piepes arī vācamas visu gadu,» stāsta rakstniece. Savu interesi par ārstnieciskajām sēnēm viņa kopā ar kolēģi Modri Pelsi realizējuši arī grāmatā. «Ja man nebūtu aizraušanās ar «mežā iešanas lietām», nespētu atrast un savākt ārstnieciskās sēnes, lai palīdzētu kolēģim, ar kuru kopā strādājam jau 22 gadus,» stāsta rakstniece. Jebkurš radošs vaļasprieks ir jaunu zināšanu iegūšana. Agrāk vai vēlāk būs papildu labumi arī profesionāli, viņa uzskata.

Sēņošana kā fenomens ir mūsu zemes kultūras vērtība, saka Pohodņeva. Latvijas Mikologu biedrība šogad sagatavoja pieteikumu sēņošanas tradīcijas iekļaušanai Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Nemateriālais mantojums cilvēkam ir svarīga saikne ar savu ģimeni un plašāk — ar kopienu, jo sniedz mums nepārtrauktības un piederības sajūtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu