Muiža, kas nepadevās • IR.lv

Muiža, kas nepadevās

Ielas pusē muižiņai bijis skaists priekšpagalms. Tā vairs nav, bet senatnīgās staltās kolonnas saglabājušās. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Gandrīz pirms 300 gadiem celtā Nordeķu muiža piedzīvojusi dažādus laikus un saimniekus un gandrīz jau bija padevusies laika zobam un cilvēku aizmirstībai. Tai atdzimt palīdzējusi rīdzinieka Valtera Ozoliņa ģimene

Nelielo zaļganā tonī krāsoto ēku ar baltiem slēģiem, sešām staltām kolonnām un tumši sarkano jumtu Iļģuciemā pamanīt ir viegli. Kaut arī ēka ir neliela, tā ir pietiekami majestātiska, lai izceltos padomju laika daudzstāveņu ielenkumā. Nezinātājam būtu grūti pateikt, ka vēl pirms sešiem gadiem ēka un tās apkārtne izskatījās tā, it kā tai vispār nebūtu nākotnes. Skumja, nogurusi un dzīves apnikuma mākta. Nu jau labu laiku Nordeķu muiža atguvusi kādreizējo spožumu. Iespējams, tāds krāšņums šai muižai iepriekš nemaz nav bijis.

Skaisto koka ēku dēvē par Nordeķu muižiņu, tomēr pēc mēroga to varot saukt arī par muižu — kā kuram labpatīk. Muižas īpašnieks, dekorators Valters Ozoliņš ēku sauc par muižu, un arī man šķiet, ka šis nosaukums tai piestāv daudz labāk nekā deminutīvs.

Kad viesojos Nordeķu muižā, tur notiek filmēšana. Līgums paredz, ka īpašnieks nedrīkst izpaust neko par to, tāpēc mana ziņkāre paliek neapmierināta. Uztraucos, ka filmēšanas dēļ nevarēšu apskatīt iekštelpas, bet pārtraukumā tiekam ielaisti greznajā ēkā, un varu visu izpētīt pēc sirds patikas. Saruna ar Valteru gan norit muižas parkā — te nolikts galdiņš un divi ērti krēsli. Rīgas porcelāna fabrikas tasītēs smaržo piparmētru tēja, un lielie koki sargā no pēcpusdienas tveices, kas šogad ieilgusi.

Muižas vēsture iestiepjas aptuveni 300 gadu senā pagātnē. Tās apbūve un plānojums gan veidojies kopš 18. gadsimta vidus, tobrīd muižas kompleksā bija astoņas celtnes — divas dzīvojamās ēkas, kūts ar zirgu stalli, klēts, leduspagrabs, rija un divi krogi. Šobrīd saglabājusies kungu māja, dārznieka māja, kas ir pirmā māja, kuru uzcēla muižas kompleksā, un siltumnīcas kurinātava, kas ir salīdzinoši jauna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu