Kopābūšana • IR.lv

Kopābūšana

Tēlniece Evita Vasiļjeva uz tirgus letes sapulcējusi ķiršus, nektarīnus, banānus un citus «eksotiskus Latvijas viesus». Foto — Andrejs Strokins
Veronika Viļuma

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit turpina apgūt jaunas teritorijas un šogad kļuvis par daļu no Vidzemes tirgus

Atvasaras saules pieliets, Vidzemes tirgus man negaidīti atsauc atmiņā bērnības ainas no 90. gadu Rīgas. Dažus kvartālus tālāk Brīvības ielā darbojās populārā saldējuma kafejnīca Pingvīns, centra iekšpagalmi bija caurstaigājami un priekšstati par bērna pieskatīšanu pietiekami brīvi, lai uz vairākām stundām nozustu draudzenes dzīvoklī, pa kura logiem pavērās skats uz dzīvīgo Matīsa tirgus laukumu. Reizēm mēs mielojāmies ar skābētiem kāpostiem turpat no plastmasas maisiņa, un dažkārt es mājās ierados ar puķēm.

20 gadus, pāris ekonomiskās krīzes un vājas apsaimniekošanas posmus vēlāk tirdzniecība šajā vietā ir apsīkusi. Rīgas dome kaļ attīstības plānus, lai nākotnē tirgus kalpotu gan kā sociāli nozīmīga telpa dažādām sabiedrības grupām, gan būtu ekonomiski rentabls. Lielo augšāmcelšanos vasarā sācis iesildīt nakts tirdziņš trešdienu vakaros.

Šādām bieži vien neskaidrā situācijā nonākušām vietām un ēkām savu «izdzīvošanas komplektu» uz laiku tradicionāli piedāvā arī Starptautiskais laikmetīgais mākslas festivāls Survival Kit, kas šogad norisinās 14. reizi. Līdz 8. oktobrim festivāla galvenā izstāde Attāluma draudzības aicina ielūkoties vienā no ikdienā slēgtajiem, vēsturiskajiem tirgus paviljoniem. Savukārt kioskos tam līdzās skatāms projekta Mākslinieks ir klātesošs rezultāts, ko septiņi Latvijas mākslinieki pavasarī radīja kopā ar skolēniem.

Attāluma draudzības ir divu spēcīgu kuratoru kopdarbs. Inga Lāce ir festivāla rīkotāja, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra, izstāžu kuratore un prestižā Ņujorkas Modernās mākslas muzeja Centrāleiropas un Austrumeiropas pētniece, savukārt Alīsija Noka (Alicia Knock) meklē jaunus izstāžu formātus Pompidū centrā Parīzē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu