Tīģeris un pūķis • IR.lv

Tīģeris un pūķis

Pauls Raudseps

G20 līderu deklarācija liek Ukrainai un tās draugiem vilties

Pagājušajā nedēļas nogalē Indijas galvaspilsēta spīdēja un laistījās. Grausti bija nošķūrēti vai paslēpti aiz zaļām audekla sienām, bezpajumtnieki, kuri dzīvoja zem tiltiem vai ceļa malās, pārcelti uz patversmēm pilsētas nomalēs, klejojošie suņi un mērkaķi izķerti, un metropoles 32 miljoniem iedzīvotājiem pateikts, ka jāpaliek mājās, kā rezultātā Deli ierasti briesmīgā gaisa kvalitāte pirmo reizi kopš pagājušā oktobra atbilda vērtējumam «labi». Viesus pilsētas ielās gaidīja divmetrīgu lauvu statujas, strūklakas, puķes un visuresošie plakāti ar smaidošo premjerministra Narendra Modi seju.

Indija šogad ir G20 — organizācijas, kura apvieno pasaules 20 lielākās ekonomikas — prezidējošā valsts, un Modi bija pielicis visus spēkus, lai G20 līderu samits parādītu Indiju no labākās puses. Taču visas pucēšanās mērķis bija kaut kas krietni vairāk, nekā tikai skaisti uzņemt viesus. Šogad Indijas iedzīvotāju skaits apsteidza Ķīnu, un arī tās ekonomika aug straujāk nekā otram Āzijas milzim.

Modi ir apņēmības pilns pieteikt Indiju kā «globālo Dienvidu» līderi.

Acīmredzot tāpēc Ķīnas prezidents Sji nolēma, ka viņam šajās septembra dienās ir svarīgākas darīšanas, un Deli neieradās. Viņš netaisījās ar savu klātbūtni piešķirt papildu svaru pasākumam, kurā viņam nav galvenā loma. Tā vietā samita priekšvakarā Pekina publicēja oficiālu valsts teritorijas karti, kurā Ķīnas teritorijā iekļauts Indijas Arunāčalas Pradēšas štats.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu