Sapņu komandas sastādītājs • IR.lv

Sapņu komandas sastādītājs

Foto — Gatis Rozenfelds
Guntis Keisels, Basket.lv, speciāli Ir

21 uzvara 24 spēlēs — basketbola izlases panākumi pasaules kausa izcīņas kvalifikācijā un finālturnīrā ir īpaši. Kā itālis Luka Banki (58) aizveda latviešus līdz piektajai vietai pasaulē?

Mēs varam visu! Pēc sviedriem un asinīm izcīnītās uzvaras pār Serbijas izlasi pērn jūnijā galvenā trenera Lukas Banki uzruna komandas ģērbtuvēs bija īpaši emocionāla. Tas bija svarīgs akords Sapņu komandas ‘23 tapšanā — trenera sajūsma par līdzjutēju atbalstu, atgādinājums spēlētājiem par atbildību nepievilt, pateicība par pašatdevi, savainojumu ignorēšanu un spēles disciplīnas ievērošanu.

«Par šo treneri spēlētāji ies cīņā caur uguni un ūdeni,» temperatūru valstsvienības mikroklimatā raksturoja bijušais līderis Kristaps Janičenoks. Grādi nav kritušies līdz pat šim brīdim. To apliecina gan šovasar savainojumu dēļ nespēlējušo Kristapa Porziņģa un Jāņa Strēlnieka aktīvā dalība komandas dzīvē pasaules kausa izcīņas laikā, gan veikums Džakartā un Manilā.

Latvijas valstsvienība pasaules kausa debiju pabeigusi ar sešām uzvarām astoņās spēlēs, no cīņas par medaļām izsitusi basketbola lielvalstis Franciju, Spāniju un Brazīliju. Tikai viena precīza metiena tiesa šķīra no uzvaras ceturtdaļfinālā pār nākamo čempioni Vāciju, bet pēc šīs sirdis plosošās neveiksmes izlase uzvarēja itāļus un burtiski sagrāva lietuviešus. «Latvija gribēja uzvarēt vairāk nekā mēs,» tā bija pretinieku atslēgas frāze gandrīz pēc katras spēles pasaules kausa finālturnīrā.

Kad 1935. gadā tikko 30 gadu vecumu sasniegušais Latvijas armijas leitnants Valdemārs Baumanis no četru sporta biedrību basketbolistiem izveidoja pirmo Eiropas čempionvienību, viņš spēles gaitā nemaz nedrīkstēja iejaukties. Baumanis nevarēja ne pieprasīt minūtes pārtraukumus, ne veikt spēlētāju maiņas, jo līdz pat 1948. gadam basketbola noteikumi neļāva spēlē iejaukties nevienam «no malas». Komandu vadīja kapteinis Rūdolfs Jurciņš, bet Baumaņa patiesajai ietekmei labāk atbilda tolaik lietotais termins «valstsvienības sastādītājs», viņš savu darbu paveica ārpus laukuma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu