Kallasa paklūp • IR.lv

Kallasa paklūp

3
Kaja Kallasa ar vīru Arvo Halliku Tallinas vecpilsētas restorānā pāris dienas pirms skandāla. Foto — Scanpix
Holgers Ronemā, speciāli Ir

Kā divās dienās no troņa iegāzties bedrē — Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa kritusi sabiedrības nežēlastībā par vīra biznesu Krievijā

Viņas tonis bija arogants un noraidošs. «Jūs varat uzdot šos jautājumus mana vīra uzņēmumam, varbūt viņi atklās datus. Es neesmu iesaistīta šajā biznesā. Varbūt jums ir grūti to iztēloties, bet premjerministram ir diezgan daudz darba,» Kaja Kallasa atcirta reportierim. Nepalīdzēja arī tas, ka viņai uz acīm bija tumšas saulesbrilles, lai pasargātos no spilgtajiem stariem.

Tā sākās skandāls, kas pāris dienu laikā sašūpoja Kallasas šķietami neievainojamās pozīcijas valdības vadībā. 23. augustā Igaunijas sabiedriskais medijs ERR atklāja, ka uzņēmums, kura līdzīpašnieks ir arī premjerministres vīrs, joprojām turpina biznesu Krievijā arī pēc kaimiņvalsts iebrukuma Ukrainā.

Kallasas pirmā publiskā reakcija bija katastrofāla. Viņa centās pārliecināt, ka vīrs nav darījis neko neētisku, pietušēt viņa uzņēmuma saites ar Krieviju un galu galā pārmeta, ka nav labi no reportiera puses vispār uzdot viņai šādus jautājumus.

Šī skandāla anatomija ietver daudz tehnisku detaļu un nianšu, bet galu galā jautājums ir vienkāršs — vai premjerministrei var pārmest divkosību, jo viņa publiski skaļi nosodījusi jebkādu biznesa turpināšanu ar agresorvalsti, bet vienlaikus viņas ģimene tieši ar to ir nodarbojusies?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu