Bruģis un asfalts • IR.lv

Bruģis un asfalts

«Šeit varēju ļaut brīvu vaļu fantāzijai, balstoties savās vēstures un arhitektūras zināšanās,» par virsnieku dzīvojamā nama atjaunošanas procesu saka Rasa Gelgotiene. Kamerzālē atvestās klavieres nāk no ģimenes mājām Lietuvā. Foto — Edgars Pohevičs
Ilze Šķietniece

Lietuviešu diriģente Rasa Gelgotiene sapni par romantiskas villas būvniecību iemaina pret misiju atjaunot brūkošas ēkas Liepājā

Nevar būt! Tam, ka Liepājā, pavisam tuvu pludmalei, atrodas ēkas avārijas stāvoklī, Viļņas Universitātes sieviešu kora diriģente, mūzikas akadēmijas profesore Rasa Gelgotiene nevarēja noticēt. Lietuvā jūrai ir gandrīz vai kulta vietas statuss. Kolīdz kļūst siltāks, iedzīvotāji no iekšzemes metas uz Palangu un Klaipēdu. Pludmalē dvielis pie dvieļa, piejūras pilsētās un ciemos atpūtas vietas un kafejnīcas pilnas apmeklētājiem, nesakoptu, nevienam nevajadzīgu namu nav. 

Doma par īpašuma iegādi Liepājā Rasai radās kādā seminārā Rīgā, sarunājoties ar kolēģi Ilzi Valci. Viņa ir liepājniece un pastāstīja, ka dzīvo senā koka namā piecu minūšu gājienā no jūras. Tas iedvesmoja. Skaisto, bet pamazām brūkošo Liepājas koka apbūvi Rasa bija pamanījusi jau agrāk — braucot cauri pilsētai un meklējot piemērus, ko aizsūtīt savai arhitektei. Viļņā dzīvojošā diriģente jau ilgāku laiku domāja par savrupmājas būvniecību Lietuvā. Arhitekte viņai zīmēja dažādus projektus, bet neviens no tiem mūziķi nepiesaistīja līdz sirds dziļumiem. «Darba vajadzībām daudz ceļoju. Gatavojoties braucienam uz Jūrmalu, teicu, ka pa ceļam nofotografēšu, kāda stila ēku vēlos uzbūvēt,» viņa atceras. Atpakaļceļā uz Viļņu viņa izbrauca cauri Liepājai.

Vispirms Rasa nopirka īpašumu Dzintaru ielā Liepājā, kas tiešām atrodas piecu minūšu gājiena attālumā no jūras. Ēkai ir krāšņi jūgendstila sienu un griestu gleznojumi. Iekārtoja tur īstermiņa īres apartamentus, kas deva līdzekļus nama turpmākai atjaunošanai. Pēc tam Rasa pamanīja, ka par pieņemamu cenu pārdod cara laika virsnieku dzīvojamo namu Karostā. Šī pilsētas daļa ilgus gadus bija slēgtā zona, jo tika izmantota militārām vajadzībām. Pēc Atmodas, kad padomju armija devās prom, daudzas ēkas palika tukšas, izdemolētas un jauns lietošanas mērķis tām neradās. Tieši tāpēc Rasas ieguldījums, namu atjaunojot, ir tik būtisks. Ja viņa to nedarītu, būve, visticamāk, aizietu postā, tāpat kā daudzas citas šajā apkaimē.

Arī kādreizējo virsnieku dzīvojamo namu viņa tagad izīrē īstermiņā. Tiekamies šeit agrā pirmdienas rītā, kad viesu nav. Kamēr gaidām fotogrāfu, Rasa aši saloka pāris palagu un segas pārvalku. Tomēr tas nav viņas ikdienas pienākums. Parasti uzkopšanu veic darbinieces.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu