Teo Ralfs Jēkabsons, Rīgas porcelāna kolekcionārs • IR.lv

Teo Ralfs Jēkabsons, Rīgas porcelāna kolekcionārs

Veronika Viļuma

Vārdus «gara aristokrāts» nav pierasts attiecināt uz 19 gadus veciem jauniešiem, taču pusstundas saruna ar Teo Ralfu Jēkabsonu neviļus par tiem atgādina. Viņš dedzīgi stāsta, kā «ieķepis keramikas mālos» un nu jau vismaz četrus gadus nopietni pēta un krāj porcelāna un fajansa izstrādājumus, īpaši fokusējoties uz tiem, kas izgatavoti Rīgā.

Lai arī Teo ģimenes mājās Baldonē «vienmēr bijuši skaisti trauki», tagad to ir ap diviem tūkstošiem. Taču ne jau skaits ir galvenais! Katru izvēli jaunais kolekcionārs spēj pamatot. Viens no viņa lepnumiem ir unikālas formas kafijas servīze Līva, kas izgatavota tikai astoņos eksemplāros, bet Teo sapnis būtu iegūt pilnu vecmeistares Beatrises Kārkliņas servīzes Kāzas komplektu. Tas gan apskatāms tikai muzejā, tāpēc šāda iespēja līdzinās «brīnumam». «Esmu laimīgs, ka man ir pāris krūzītes, jo turēt rokā tādu vērtību — tas ir kas unikāls!»

Viņa aizraušanās sakņojas ģimenē. No vecmāmiņas mantots pirmais kolekcijas priekšmets — Kuzņecova fabrikas cukurtrauks. Viņas māsa savulaik bijusi apgleznotāja Rīgas Porcelāna fabrikā, un tagad arī Teo papildus kolekcionēšanai mēdz pieķerties pie otiņām. Vecāki dēlu atbalsta, taču naudu jaunieguvumiem, strādājot dažādos darbos, jau kopš tīņa vecuma viņš nopelna pats. 

Keramika no Jēkabsona privātkolekcijas bijusi izstādīta vairākos Latvijas muzejos, arī mākslas centrā Zuzeum. Līdz 10. septembrim viņa veidotu, māksliniecei Zinai Ulstei veltītu izstādi var apskatīt Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Reizēm iniciatīvu kultūrvietām izrāda Teo, citkārt kuratori uzrunā viņu. Savu jaunību viņš nejūt ne kā šķērsli, ne kā priekšrocību, jo mīlestībai pret porcelānu vecuma nav. Teo aktīvi sazinās ar māksliniekiem, kuri vēl ir šaisaulē, lai pārliecinātos par faktiem un «uzdotu ļoti daudz jautājumu par katru dekoru». Iepazītie esot atsaucīgi un priecājas, ka viņu darbs neslīgst aizmirstībā, savukārt kolekcionārs veido piezīmes, kuras lēnām pārtop grāmatas manuskriptā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu