Smēdē pie mūsdienu kalējiem • IR.lv

Smēdē pie mūsdienu kalējiem

Sandis Valdmanis, SIA Latiron īpašnieks. Foto — Edgars Pohevičs
Ilze Šķietniece

SIA Latiron gadā saražo 800 tā saukto franču sienu, ko izgatavo no metāla un stikla. Lielāko daļu produkcijas uzņēmums eksportē

Tie, kas redzējuši digitālā satura veidotāja Roberta Vītola videostāstus par eksperimentu ar braucošo vannu, zina, ka tā krāsota NorthCoater darbnīcā netālu no Liepājas — šis uzņēmums pieder liepājniekam Sandim Valdmanim kopā ar zviedru partneriem. Turpat krāso arī blakus esošā metālapstrādes uzņēmuma Latiron izgatavotās metāla konstrukcijas, un tas gan pilnībā pieder Sandim.

Sarunai viņš piekrīt ātri, operatīvi izdodas vienoties arī par tikšanās laiku. Par repliku, ka tas liek domāt — viņš bieži ļaujas izaicinājumiem, Sandis attrauc: labāk izdarīt uzreiz un iet tālāk. Abu uzņēmumu cehi atrodas Grobiņā. Teritorija ir nomaļa, arī iepriekš izmantota ražošanas vajadzībām. Bet uzmanību uzreiz pievērš blakus esošās dzirnavas. Tās gan ir ļoti sliktā stāvoklī un pieder citam īpašniekam. Sandis piekrīt, ka nākotnē būtu labi tās atjaunot — ar visiem spārniem!

Kad pēc abu uzņēmumu cehu apskates piesēžam ēnā uz soliņa, uzņēmējs mazliet kautrīgi bilst: «Lielīties es nemāku.» Tomēr vēlāk nekavējas pastāstīt, ka Latiron ir lielākais tā saukto franču sienu ražotājs Zviedrijā. Tas liek secināt, ka, visticamāk, arī Latvijā. Vietējā tirgū gan paliek tikai neliela daļa produkcijas. 

Ar metāla produkcijas izgatavošanu Sandis sāka nodarboties pirms pieciem gadiem. Sākumā strādāja pavisam nelielā darbnīcā. Gadu gaitā aizvien paplašinoties, vairākkārt mainīja nomas telpas, līdz iegādājās savējās. Tagad uzņēmumā strādā desmit cilvēku un nedēļā saražo līdz 20 starpsienām. Gandrīz viss nonāk eksporta tirgos, pārsvarā Zviedrijā. Tur to pazīst ar partneru vārdu — Smidesrum AB. Zviedri ar šo vārdu apzīmē vietu, kur strādā kalējs. Smēdi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu