Latvijas plecs frontē • IR.lv

Latvijas plecs frontē

Ieva Avota

Militārais atbalsts Ukrainai jau pārsniedzis vienu procentu no mūsu valsts IKP. Dāsnus ziedojumus ar dažādu organizāciju starpniecību turpina sniegt gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi

Ukrainas neatkarības dienā Kijivas debesis nerotās salūts un ielās nebrauks lepna armijas parāde. Tā vietā galvenajā ielā izstādīta iznīcinātā okupantu militārā tehnika.

Cīņa pret Krievijas armijas zvērībām ir Ukrainas ikdiena, un drošu plecu karā ukraiņiem esam snieguši arī mēs no Latvijas. Bezpilota lidaparāti, helikopteri, ložmetēji, haubices un prettanku ieroči, pilnīgi visas mūsu Stinger sistēmas — šo un vēl citu tehniku valsts ziedojusi Ukrainas aizstāvībai kopumā 370 miljonu eiro vērtībā. Būtisku palīdzību Latvija sniedz arī karavīru mācīšanā — pērn frontei sagatavots tūkstotis ukraiņu, šogad skaits būs jau trīskāršots. 

Turklāt armija palīdz arī koordinēt un organizēt brīvprātīgo kravas. Iedzīvotāju atsaucība ir dāsna — Ziedot.lv Ukrainas atbalstam saziedoti jau 22,8 miljoni eiro. Lielākā daļa jeb vairāk nekā 13 miljoni paredzēti bruņotajiem spēkiem — iegādāti speciālie militārie apģērbi un aprīkojums, ģeneratori, droni, degviela.

Nerimstošu palīdzību turpina gādāt vairāk nekā 130 Latvijas uzņēmumi, kas apvienojušies fondā Uzņēmēji mieram, — līdz šim sniegtais atbalsts mērāms 6,6 miljonu eiro vērtībā. Uz Ukrainu nosūtīti droni, ģeneratori, transportlīdzekļi, tēmēkļi un nakts redzamības iekārtas, datori, printeri un mobilās uzlādes stacijas, arī apģērbs un aprīkojums vairāk nekā sešiem tūkstošiem karavīru. Ar Ārlietu ministrijas grantu palīdzību Uzņēmēji mieram iesaistījušies arī Černihivas apgabala, īpaši Jahidnes ciemata atjaunošanā, kas piedzīvoja prātam neaptveramas okupantu zvērības un iznīcību šā gada martā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu