Paspēlējamies kafejnīcās?! • IR.lv

Paspēlējamies kafejnīcās?!

Divu dienu laikā Briežu virtuvē tika izgatavoti aptuveni 500 cepelīnu. Katru saimniece Rūta Feldmane apmīļoja savām rokām. Foto — Ilze Šķietniece
Ilze Šķietniece

Akcija Mājas kafejnīcu dienas vēršas plašumā. Cilvēkiem patīk iespēja iepazīt īsto dzīvi un paražas

Oi, laikam esam kaut kur redzējušās, izsaucos, pārkāpjot pār Kalētu pagasta Briežu māju virtuves slieksni. Namamāte naski mīca mīklu, no kā gatavot cepelīnus, un smejas, ka tā droši vien būs bijusi dvīņumāsa. Pasmaidu par tik klišejisku atbildi, bet vēl pēc dažiem pārmītiem teikumiem saprotu, ka tas nebija nekāds joks. 

Rūtas Feldmanes māsa strādā sociālās aprūpes centrā Aizvīķi par vadītāju un bijusi vietējās domes deputāte. Tātad iepriekš man tiešām bijusi darīšana ar viņu. Rūta ikdienā strādā pirmsskolas izglītības iestādē par vadītājas vietnieci un audzinātāju.

Brieži ir viena no vietām, kas augusta sākumā piedalījās akcijā Mājas kafejnīcu dienas, kad tās risinājās Dienvidkurzemes novadā, Lietuvas pierobežā. Šogad akcija ilgst no jūlija vidus līdz septembra vidum, tai pieteikušies vairāk nekā 40 galamērķu jeb teritoriju un pustūkstotis māju, kas gatavas atvērt savas durvis viesiem.

«Mēs ideju aizguvām no igauņiem, kas savukārt to bija pārņēmuši no somiem, un uztaisījām daudz plašāk,» stāsta lauku tūrisma asociācijas Lauku ceļotājs valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele. Viņas organizācija akciju rīko sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Mērķis — ļaut vienkāršiem ļaudīm izmēģināt roku ēdināšanas biznesā un vienlaikus rosināt cilvēkus apceļot savu zemi. Visi atbildīgie dienesti ir pretimnākoši. Tā kā mājas kafejnīcas tiek atvērtas reizi gadā, var iztikt bez birokrātijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu