Dāvana savai pilsētai • IR.lv

Dāvana savai pilsētai

Parka paviljons ir mūsu hobijs, sirdsdarbs, kas dod piepildījumu, uzsver saimnieki Daiga un Sandis Kirhneri. Foto — Edgars Pohevičs
Ilze Šķietniece

Kirhneru ģimene no pašiem pamatiem atjaunojusi leģendāru kafejnīcas ēku Liepājā. Viena no versijām vēsta, ka slaveno Bangu 70. gados nodedzināja jūrnieku sievas

Kad neilgi pirms Baibas Sipenieces-Gavares stāvizrādes koncertestrādē Pūt, vējiņi! ar pavadoni nolemjam doties novērtēt nesen atklāto restorānu Parka paviljons, sāk gāzt kā ar spaiņiem. Visi galdiņi ir aizņemti, un mēs stāvam uz sliekšņa, apsvērdamas iespēju doties citur. Kā pēc burvju mājiena uzrodas vīrietis, ģērbies vienkāršos šortos un džemperī ar kapuci, aicina iekšā un novieto galdiņu pašā zāles vidū. Speciāli mums. Tikai pēc laiciņa apjaušu, ka tas bija pats īpašnieks — Liepājā zināmās būvnieku ģimenes pārstāvis Sandis Kirhners. Gādīgs un uzmanīgs.

Šis gadu senais notikums ataust atmiņā, kad satiekos ar Sandi un viņa dzīvesbiedri Daigu, lai runātu par to, kā un kāpēc radās iecere atjaunot leģendāro kafejnīcas Banga ēku. Tā nodega 1977. gadā, atstājot tikai nostalģiskas atmiņas par krāšņo paviljonu, ko pašvaldība 20. gadsimta sākumā būvēja speciāli Krievijas caram Nikolajam II. Pēc ugunsnelaimes šajā vietā ik pa laikam slējās diezgan neglīta paskata pagaidu būves. 

No 19. un 20. gadsimta mijas Liepājā saglabājies daudz ēku, kuru fasādes rotātas ar smalkiem kokgriezumiem. Daudzas pamazām grauž laika zobs. Kirhneri cer, ka viņu piemērs varētu rosināt arī citus namīpašniekus uzspodrināt savus vēsturiskos namus. Pilsētā arī agrāk bijuši uzņēmēji, kas ar cieņu izturas pret koka arhitektūru. Nodarbojas ar restaurāciju, lai gan vieglāk būtu nojaukt un vietā uzcelt jaunu namu.

Tējas namiņš caram

Vēl pirms daudziem gadiem Kirhneri, staigājot ar bērniem pa Jūrmalas parku, aizsapņojās, cik labi būtu, ja bruģētajā laukumā netālu no estrādes Pūt, vējiņi! atkal slietos kafejnīca. Kamēr mazie ratiņos guļ, vecāki varētu pasēdēt pie kafijas tases. Bija zināms, ka teritorija pieder pašvaldībai, kas vietu regulāri iznomā dažādiem uzņēmējiem. Katrs uzstādīja pagaidu būves un nojumes, īsu brīdi pastrādāja, un vietā nāca atkal nākamie. Teritorija ik pa laikam stāvēja pamesta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu