Šokējoša bilance • IR.lv

Šokējoša bilance

6
Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Gandrīz divi tūkstoši skolēnu šogad izkrituši centralizētajā matemātikas eksāmenā. Izglītības sistēmā tagad domās, kā uzlabot mācību metodes, bet pedagogi brīdina — sabiedrībai beidzot jāsaprot, ka skolotāju trūkst un situācija ir «traģiska»

Labā ziņa — bērni prot angļu valodu! Gan devīto klašu, gan vidusskolas klašu centralizētajos eksāmenos izpildīti vairāk nekā 60% uzdevumu, īpaši labi veicies mutvārdu pārbaudījumā.

Taču visi pārējie rezultāti valstī nav iepriecinoši. Salīdzinoši labāki tie ir ķīmijā, ne pārāk labi — latviešu valodā, satraucoši — matemātikā. Daudziem ir grūtības izprast izlasīto tekstu un nav izkopta māka pamatot viedokli. Tas samazinājis iespējas atbildēt ne tikai latviešu valodā, bet arī vēsturē, sociālajās zinātnēs un bioloģijā.

Rezultāts — 1095 pamatskolas skolēni nav pabeiguši 9. klasi, jo nespēja nokārtot kādu no trim obligātajiem eksāmeniem: matemātiku, latviešu vai angļu valodu. Tāpat aptuveni tūkstotis nesaņems atestātu par vidējo izglītību (datus precizēs augustā pēc apelāciju izskatīšanas).

Nākotnē vieglāk nebūs, jo eksāmena minimālo prasību latiņu pakāpeniski cels. Šogad eksāmena nokārtošanai pietika tikai 10% atbildēt pareizi, bet pēc diviem gadiem tiks prasīti 20%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu