Austrumeiropas kino barometrs • IR.lv

Austrumeiropas kino barometrs

Kadrs no festivāla laureātes — Bulgārijas un Vācijas kopražojuma filmas Blagas mācībstundas. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Karlovi Varu kinofestivāla atziņas mākslīgā intelekta ēnā

Galvenais — laikā paspēt uz seansu, jo aptuveni septiņas minūtes pirms filmas sākuma labākās vietas ieņem apmeklētāji, kas nav tikuši pie biļetes, bet kam ir festivāla caurlaide. Šāds rituāls ik dienu norisinās Čehijas kūrortpilsētas Karlovi Varu viesnīcas Thermal lielajā kinozālē, kurā ir vairāk nekā tūkstotis sēdvietu.

Austrumu un Centrālās Eiropas vecākajā un nozīmīgākajā kinofestivālā filmas skatās ne tikai te, bet visā pilsētā: lielās un mazās kinozālēs, teātrī un greznās balles telpās, kur saliktas parastu (un muguras komfortam nedraudzīgu) krēslu rindas. Apmeklētāju vidū ir gan nozares pārstāvji no visas pasaules, gan vietējie un pilsētas viesi, kas lielākoties uz termālajiem ūdeņiem bagāto, vēsturisko kūrortpilsētu ierodas no Čehijas galvaspilsētas Prāgas.

Viens no prominentākajiem šāgada viesiem bija valsts prezidents Petrs Pavels, kurš esot ieradies neoficiāli — lai baudītu kino. Zāles allaž ir pilnas. Festivāls par savu reģionālo neatpazīstamību rietumnieku acīs ir uzņēmis vairākus humoristiskus reklāmrullīšus ar slavenību, piemēram, Džonija Depa un Hārvija Keitela dalību.

Šogad festivāla balvu par mūža ieguldījumu saņēma jaunzēlandiešu aktieris Rasels Krovs. Viņš pat uzstājās ar (rūcošu) koncertu. Balvas, kas godina mākslinieku karjeras, saņēma arī aktrises Robina Raita un Alīsija Vikandere, kā arī skotu aktieris Jūens Makgregors.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu