Ātrākais zinātnieks pasaulē • IR.lv

Ātrākais zinātnieks pasaulē

Oskars Ozoliņš. Foto no personīgā arhīva
Laura Dumbere

Habilitētais zinātņu doktors Oskars Ozoliņš sasniedzis jau septīto pasaules rekordu datu pārraides ātrumā pa optiskajām šķiedrām. Par viņa komandas atklājumiem un gudrajām galvām cīnās pasaules ietekmīgākās kompānijas

Datu pārraide pa optiskajām šķiedrām — nezinātniskam prātam tas izklausās sarežģīti. Bet nav tik traki!

Katru reizi, kad paņemam rokās viedtālruni un sūtām īsziņu, publicējam savu sakāmo sociālajos tīklos vai atveram kādu lietotni, mēs saņemam un pārraidām datus. Arī Netflix seriāla vai televīzijas tiešraides skatīšanās datorā ir datu pārraide. Šī procesa mugurkauls ir internets, bet interneta mugurkauls aizvien lielā mērā ir optiskās šķiedras kabeļi, kas savieno datu centrus un pat valstis — jūru un okeānu gultnes ir pilnas ar šādiem kabeļiem.

Jo ātrāk dati plūst, jo labāk — tas nu katram būtu skaidrs.

Tad lūk — RTU elektronikas un telekomunikāciju habilitētais zinātņu doktors Oskars Ozoliņš nemitīgi veic jaunus eksperimentus un atklājumus, kā datu plūsmu padarīt ātrāku. Desmit gadu laikā viņš kopā ar kolēģiem sasniedzis septiņus pasaules rekordus. Pēdējais rekords tika sasniegts šogad un izraisīja kārtējo viļņošanos starptautiskajā zinātnes un iesaistīto industriju vidē. «Atklājumi mani virza uz priekšu — dzinulis ir tikt tur, kur neviens vēl nav ticis. Izdarīt to, ko neviens vēl nav izdarījis.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu