Kronis visam • IR.lv

Kronis visam

Nīcas zīļu vainags, 19. gadsimts. Latviskās identitātes un pašlepnuma kanons. Foto — Landa Legzdiņa
Laura Dumbere

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāma unikāla izstāde Vainagošanās, kurā pirmo reizi vienkopus var ieraudzīt vairāk nekā 200 vainagu

Vēstures muzejs glabā plašāko vēsturisko sieviešu vainagu kolekciju Latvijā, un tā ir unikāla arī Eiropas mērogā. Taču līdz šim vainagi izstādīti tikai kā tautastērpu daļa. Par godu Dziesmusvētku 150. gadskārtai muzejs pirmo reizi izveidojis iespaidīgu izstādi, kas veltīta vienīgi vainagiem, aptverot laika posmu no 6. gadsimta līdz pat mūsdienām. 

Izstādē 200 vēsturiskos eksponātus bagātina Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi, veidoti ar īpašu, šodienai atbilstošu vēstījumu. Laikmetīgo vainagu kolekcija jau augsti novērtēta starptautiskajā dizaina mesē Salone Satellite Milānā. «Laikmetīgais ātri kļūst par vēsturi. Arī senākie vainagi savulaik bija laikmetīgs dizains,» uzsver izstādes koncepcijas autores — Vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere un Etnogrāfijas nodaļas galvenā krājuma glabātāja Inita Heinola.

Izstādes veidošana prasījusi arī smagu un rūpīgu restauratoru darbu, jo daži arheoloģiskie eksemplāri bija saglabājušies tikai kā fragmenti, bet vairāki etnogrāfiskie vainagi tuvojās sairšanas stadijai, kad katrs neuzmanīgs pieskāriens var izdzēst pēdējo priekšmeta dzīvības dzirkstelīti. Lai arī atjaunoti līdz iespējamai perfekcijai, senie vainagi klāti ar gadsimtu patinu, un skatītājam jāiedarbina iztēle, lai gara acīm ieraudzītu, cik krāsaini, mirdzoši, vizuļojoši un iespaidīgi tie reiz bijuši. 

Neatminams mīts

Mūsdienu latvietis, kas nav arheoloģijas vai vēstures speciālists, turas pie pārliecības, ka vainags vienmēr bijis jaunas meitenes nevainības simbols vai līgavas galvas rota — izņemot Jāņus, kad «i sievām, i meitām galvā ziedu vainadziņi». Tomēr atrastie arheoloģiskie vainagi, kas datējami no 6. līdz 17. gadsimtam, liecina ko citu. Vainagus valkāja gan mazas meitenītes, gan sirmas omītes, un tie nebija darināti no puķēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu