Kā pelnīt ar atlaidēm • IR.lv

Kā pelnīt ar atlaidēm

Nils Ušakovs un Andris Ameriks. Foto — LETA
Baiba Litvina, speciāli Ir

Kukuļošana, krāpšana un dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana — šādas apsūdzības pret bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu, vicemēru Andri Ameriku un vēl trim personām izvirzījusi prokuratūra. Savukārt Ušakovs nupat atbildējis ar sūdzību par tagadējo mēru un lietā atbildīgo prokuroru. Ir pēta apsūdzības būtību un vai Ušakova pretgājiens varētu kavēt lietas izskatīšanu

Shēma radās bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova ziedu laikos, kad viņa vara likās nesatricināma. Izmeklēšanā gūtie pierādījumi liecina, ka 2017. gada septembrī toreizējais mērs Ušakovs (Saskaņa) pēc vienošanās ar vicemēru Andri Ameriku (Gods kalpot Rīgai) pieprasījuši lielu kukuli no SIA Rīgas Mikroautobusu satiksme (RMS) pastarpinātā īpašnieka Aleksandra Brandava. Viņš nav uzreiz piekritis, bet tajā pašā mēnesī nācis klajā ar savu piedāvājumu, kuru Ušakovs un Ameriks akceptējuši. Trijotne vienojusies, ka tiks veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, lai RMS no Rīgas domes varētu saņemt maksājumus caur domes kapitālsabiedrību Rīgas Satiksme par pasažieriem, kuriem piešķirti maksas atvieglojumi. Bet pēc tam Brandavs katru mēnesi mēram un viņa vietniekam skaidrā naudā maksātu kukuli 30% no saņemtās naudas.

Šī shēma ir fiksēta noklausītās personu sarunās. «Tādas ziņas arī bija beidzamās, par ko viņi bija vienojušies. Ka norēķini tā tiks veikti,» stāsta par šo lietu atbildīgais prokurors Monvīds Zelčs.

Toreizējiem Rīgas Satiksmes valdes locekļiem Leonam Bemhenam un Emīlam Jakrinam bija jāsagatavo nepieciešamie grozījumi Rīgas domes noteikumos, kā arī jānodrošina turpmāko lēmumu pieņemšana atvieglojumu ieviešanai. Jakrins tobrīd bija arī Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs, kas deva iespēju ietekmēt šī departamenta darbiniekus un panākt izplānotos lēmumus.

Prokurors Zelčs neatklāj, vai Bemhens un Jakrins no šīs shēmas paši guva kādu mantisku labumu, taču norāda, ka apsūdzību izvirzīšanai nav nepieciešams obligāti konstatēt, ka apsūdzētais pats bijis finansiāls ieguvējs, ja tādu labumu varējušas gūt citas personas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu