Dīvaina nejaušība • IR.lv

Dīvaina nejaušība

4
Imants Breidaks. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Tā starptautiskajā vidē mēdz apzīmēt ManaBalss.lv fenomenu un tās ietekmes spēku Latvijas politiskajā kultūrā. Pateicoties šai digitālās demokrātijas platformai, kuru vada Imants Breidaks, 12 gadu laikā Saeima pieņēmusi 60 jaunus, sabiedrības ierosinātus likumprojektus

Nupat Valsts prezidenta amatā ievēlēja Edgaru Rinkēviču. Tās bija otrās atklātās prezidenta vēlēšanas Latvijā — nekādu anonīmu balsu. To jau uztveram kā pašsaprotamību, aizmirstot, ka tikai 2019. gada sākumā tika pieņemti Satversmes grozījumi, kas paredz atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās. Šīs izmaiņas panāca organizācijas ManaBalss.lv iniciatīva un tās darbinieku neatlaidīgs piecu gadu darbs. 

Izrādās, Latvija ir pirmā valsts pasaulē, kur sabiedrības līdzdalība panākusi izmaiņas valsts konstitūcijā. Tāpat esam rekordisti sabiedrības aktivitātes rādījumu ziņā — šajā platformā vismaz vienreiz savu balsi par kādu ierosinājumu nodevuši 484 000 cilvēku jeb 25% Latvijas iedzīvotāju. 12 gadu laikā ar platformas ManaBalss.lv starpniecību Saeimā iesniegti vairāk nekā 100 pilsoņu priekšlikumu, un 60 no tiem kļuvuši par jauniem likumiem. Tas ir starptautisks rekords, tāpēc Latvijas demokrātijas un ManaBalss.lv fenomenu citas Rietumu demokrātijas dēvē par freak accident — dīvainu izņēmuma gadījumu.

Organizācijas vadītājs Imants Breidaks nupat atgriezies no kārtējās starptautiskās demokrātijai veltītās konferences, kur stāstījis par Latvijas pieredzi. Maija vidū organizācija Varšavā saņēma prestižo Demokrātijas tehnoloģiju balvu, uzvarot sīvā konkurencē ar daudzu valstu pārstāvjiem un izejot cauri starptautiskās žūrijas 1045 locekļu vērtējumam. 2020. gadā organizācija saņēma Eiropas Parlamenta Eiropas pilsoņu balvu, kas politiskā kontekstā pielīdzināma Eiropas Nobela prēmijai. 

Vai mūsu valstī nav problēmu? Tādu ir daudz, atzīst Breidaks. Izaugsmes ziņā krietni atpaliekam no kaimiņiem igauņiem un lietuviešiem, vairākās jomās valda krīze un bardaks. Tomēr vienlaikus Latvija izrādās globāla mēroga demokrātijas fenomens, graujot mītu par «neizdevušos» valsti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu