Ceļš uz īsto nišu • IR.lv

Ceļš uz īsto nišu

Atis Hermanis, SIA HackMotion līdzdibinātājs un vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Uzņēmums HackMotion izstrādājis ierīci, kas uzliekama uz golfa spēlētāja rokas, planšetdatora ekrānā parāda rokas kustību un iesaka, kā to uzlabot, lai sasniegtu labāku rezultātu

Tas ir kā virtuāls golfa treneris, īsumā raksturo uzņēmuma līdzdibinātājs un vadītājs Atis Hermanis. Viņa biznesa partneris Reinholds Pīrāgs šo «treneri» nodemonstrē darbībā — uzliek to uz plaukstas, aptverot arī locītavu, un tikmēr planšetdatora ekrānā redzams, ka 3D roka kustas līdzi Reinholda rokai. Tad viņš veic sitienu ar golfa nūju, un HackMotion izstrādātā programma pasaka, kā šo kustību uzlabot. Veikdams otru sitienu, Reinholds ir ņēmis vērā virtuālā trenera norādījumus, un lietotnē skaidri redzams — vēziens izdevies precīzāks.

«Mūsu produkti palīdz amatieru sportistiem tehniski sarežģītus sporta veidus apgūt ātrāk un labāk iemācīties kustības,» saka Atis. Ierīce darbojas līdzīgi kā spogulis deju studijā — lai saprastu, cik precīzi un kvalitatīvi veic soļus, dejotājs veras spoguļa atspulgā. HackMotion spogulis ir 3D roka ekrānā, kas parāda — lūk, tavs vēziens izskatās šādi! «Nākamais — skaidrs diapazons, kurā ieteicams veikt kustību. Daudziem ar to pietiek, lai kaut ko iemācītos daudz ātrāk.» Visbeidzot — virtuālais treneris piedāvā konkrētus vingrinājumus, lai sportists kustību nostiprinātu un varētu atkārtot bez tā palīdzības. «Tā kā runa ir par sarežģītām, dinamiskām kustībām, nepietiek saprast, kas ir jāmaina. Tas ir reāli jāiemācās.»

Tradicionālās fitnesa aproces un viedie pulksteņi galvenokārt izmēra statistiku par kādu aktivitāti, piemēram, noieto soļu skaitu vai sirdspukstus, turpretim HackMotion ierīce ārkārtīgi precīzi spēj izmērīt kustību tehniku — konkrētus locītavu leņķus. «Tie ir mūsu ieejas dati. Nevis vispārīga statistika, bet precīzi fiksēts tas, kā cilvēks ir kustējies,» saka Atis. 

No akadēmiskā uz biznesu

Kad bērnībā Atim Ziemassvētkos vecaistēvs uzdāvināja rotaļu helikopteru, pēc divām dienām mantiņa jau bija izjaukta, jo bija taču jāsaprot, kā propellers griežas un vai var citādi! Ar tehniskām lietām un elektroniku Atis allaž aizrāvies, tāpēc viņš izvēlējies ar to saistīt savu karjeru, Rīgas Tehniskajā universitātē studēdams elektrotehnoloģiju datorvadību. Rakstot bakalaura darbu, Atis nonāca Elektronikas un datorzinātņu institūtā un zinātnes vidē. «Dažādu projektu iespaidā sāku darboties ar kustību sensoriem — sports arī pašam ir tuvs.» Atis aktīvi nodarbojies ar BMX riteņbraukšanu, tagad aizraujas ar kaitošanu, snovbordu un veikbordu. «Elektronikas apvienošana ar fiziskām, izmērāmām kustībām man vienmēr likusies ļoti aizraujoša.» Arī viņa doktora disertācija bija saistīta ar kustību sensoriem un signālu apstrādi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu