Sirds Satversme • IR.lv

Sirds Satversme

1
Pauls Raudseps

Mēs gribam lepoties ar savu valsti, un prezidents ir valsts simbols

Vītoliņu par prezidentu! Tā kāds draugs pajokoja pēc Latvijas hokejistu vēsturiskās uzvaras, un ne jau tāpēc, ka Sapņu komandas trenera Harija Vītoliņa izskats un runas maniere nedaudz atgādina Gunti Ulmani.

Juridiskajā Satversmē — konstitucionālajā dokumentā, kurš nosaka valsts pārvaldes ēkas struktūru un visu pilsoņu tiesību saturu — nav atrodams pants «Valsts prezidents iedvesmo tautu». Šāds teikums tur nemaz nedrīkstētu atrasties, jo kā gan to juridiski pamatot un ar loģiskiem argumentiem aizstāvēt?

Taču ir arī otra, «sirds Satversme», kurā ierakstītas sabiedrības gaidas un izpratne par lietu kārtību. Tā nav juridiski saistoša, un labi vien ir, ka tā, jo mainīgas jūtas ir ļoti slikts pamats, uz kura būvēt stabilu valsts struktūru. Tomēr ar šo neoficiālo konstitūciju nevar nerēķināties, jo tautas Satversmes tiesas spriedumiem var būt reāla politiska ietekme.

Šajā «sirds Satversmē» viens no galvenajiem pantiem ir tieši saistīts ar prezidentu kā tautas iedvesmotāju. Tāpēc, kā jau daždien mēdz būt, it kā sīkais jociņš par Vītoliņu par prezidentu patiesībā atklāj daudz lielāku patiesību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu