Laimīgas! • IR.lv

Laimīgas!

7
Gabriela Šantare (pa labi) un Elīna Luīze Vītola. Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Viendzimuma pāru skaits, kas iesnieguši tiesā pieteikumus atzīšanai par ģimeni Satversmes 110. panta izpratnē, strauji aug. Ko šīm ģimenēm nozīmē, ka oficiāli ir ieraudzītas?

Praida nedēļā Rīgā Ir vēlējās uzrakstīt par viendzimuma pāriem, kuri ar tiesas lēmumu jau atzīti par ģimenēm, — tādu Latvijā ir vairāk nekā 40, un skaits aug, jo iesniegumu ir daudz. 

Lai arī ģimenes ir laimīgas, ka valsts tās atzinusi, ikdienā šiem cilvēkiem joprojām var būt daudz šķēršļu, lai justos kā pilnvērtīga ģimene, piemēram, nodokļu, mantojuma, veselības jautājumos. Bieži vien daudz ko izšķir tas, kāds ierēdnis vai profesionālis gadās pretī valsts institūcijās. 

LGBT kopiena kopā ar domubiedriem turpinās cīņu par Civilās savienības likuma pieņemšanu, kuram Saeimas iepriekšējā sasaukumā nepietika balsu. Līdztekus juridiskajiem piņķeriem šīs ģimenes sastopas arī ar emocionāla rakstura šķēršļiem. Piemēram, daļa ģimeņu, kas izcīnījušas savas tiesības tiesas ceļā, nevēlējās runāt, jo viens no pāra baidās no publiskās reakcijas, bet kāds cits savu ilgo kopdzīvi joprojām nav atklājis tēvam, jo paredz dusmas un nepieņemšanu. 

Gabriela Šantare un Elīna Luīze Vītola, kā arī Vita Brakovska un Ilze Baumane izstāstīja savu stāstu, ko ģimenes statuss nozīmē viņām. Viens no pāriem oficiālu atzīšanu vēl gaida, otrs jau saņēmis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu