Ukrainas uzvara • IR.lv

Ukrainas uzvara

1
Pauls Raudseps

Krievu propagandisti Bahmutas sagraušanu salīdzina ar Berlīnes ieņemšanu

Vai šonedēļ ukraiņi uzvarēja karu? Tā pagājušajā sestdienā vaicāja Sentendrūsas Universitātes stratēģisko studiju profesors Filipss Obraiens.

Jautājums varētu likties paradoksāls. Pēc gandrīz desmit mēnešu ilgām cīņām Krievijas bruņotajiem spēkiem izdevies iegūt kontroli pār drupām, kuras agrāk dēvēja par Bahmutas pilsētu. «Uzvara! Bahmuta mūsu! Emocijas noteikti tādas pašas, kādas bija vectēviem Berlīnē,» auroja Krievijas valdības Pirmais kanāls.

Tiešām? Vai nākotnē 9. maija gājienos (drošā attālumā no frontes) līdzās plakātiem «Varam atkārtot!» redzēsim iedvesmojošo saukli «Uz Bahmutu!»? Gatavība pilnā nopietnībā salīdzināt nelielās, stratēģiski nenozīmīgās pilsētiņas pakļaušanu ar Vācijas galvaspilsētas ieņemšanu liecina, kādā izmisumā nonākuši krievu ideologi. ASV lēš, ka kaujā par šo nelielo zemes gabalu okupanti zaudējusi 20 000 kritušo un 80 000 ievainoto, iztērējuši labu daļu militārās tehnikas rezerves, un ieguvuši tik vien kā iespēju propagandas kanālos paziņot, ka «uzdevums izpildīts».

Tomēr, lai cik dārgi par to samaksāts un cik bezjēdzīgs bija mērķis, Krievija šajā šaurajā frontes posmā ir nedaudz pavirzījusies uz priekšu. Kāpēc Obraiens runā par Ukrainas uzvaru, turklāt visā karā?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu