Stereoefekts • IR.lv

Stereoefekts

Andrijs Lesivs un Romana Romanišina. Foto — Jānis Leščinskis
Marija Leskavniece

Grāmatu māksliniekiem Romanai Romanišinai un Andrijam Lesivam savos darbos būtiski runāt par pamatvērtībām un ukraiņu laikmetīgo mākslu rādīt kā daļu no pasaules konteksta

Viens no nesenākajiem radošā tandēma darbiem ir ilustrācijas ukraiņu rakstnieka Jurija Andruhoviča pirms 30 gadiem tapušā romāna Maskaviāde jaunākajam izdevumam — postmodernam stāstam par varoņa ceļojumu imperiālisma un autokrātijas ellē. 

Pie tā mākslinieki strādāja pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Ilustrācijas tapa, par spīti elektrības padeves traucējumiem Ļvivā, kur darbojas Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva studija Agrafka. Savukārt grāmata drukāta Harkivā, kas tobrīd piedzīvoja smagus uzbrukumus. «Tur ir labākās tipogrāfijas valstī. Tajās strādā cilvēki, kas ir no tērauda,» saka Romana.

Latviski līdz šim iznākušas četras viņu grāmatas bērniem — Zvaigznes un magoņu sēkliņas, Skaļi, klusu, čukstus un Tā es redzu, kurās caur ilustrācijām un tekstu pētīti dzirdes un redzes fenomeni, kā arī Karš, kurš pārvērta Rondo. «Rūkdams un žļerkstēdams, tas lēnām virzījās uz pilsētu, aiz viņa palika drupas, haoss un dziļa tumsa. Viss, kam tas pieskārās, pazuda biezā, necaurredzamā krēslā. Bet visšausmīgākais bija tas, ka Karš savā ceļā izsēja melnas puķes — sausas, dzelkšņainas nezāles, mēmas un bez smaržas,» 2015. gadā pirmoreiz izdotajā grāmatā rakstīja autori. Visi ienākumi no apgādā Liels un mazs pērn latviski iznākušā tulkojuma tiek ziedoti Ukrainas atbalstam.

Rīgā Romana un Andrijs viesojās maija vidū, lai tiktos ar lasītājiem radošajās darbnīcās un prezentētu savus darbus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu