Piecelšanās stāsts • IR.lv

Piecelšanās stāsts

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Ingas Gailes Jaukumiņš ir lieliski un nepanesami uzrakstīts romāns

Inga Gaile ir ne tikai sešu romānu, bet arī septiņu dzejas krājumu autore, un, kā jau dzejniecei, viņai ir neparasti jutīga, poētiska, pašpietiekamu realitāti uzburoša valoda. 

Manuprāt, Inga Gaile labāka stāstniece ir tieši dzejā, jo īpaši garajos dzejas ciklos, kuros mēdz būt kādu vēstures notikumu liecības. Savukārt rakstnieces romāniem ir daudz līdzību ar dzejoli, jo autorei arī prozā izdodas atainot sakāpinātu iekšējās pieredzes mirkli, kas gan personīgi man, izvilkts romāna garumā, rada nepanesamības sajūtu, un bieži vien romāns nevis sižetiski virzās uz priekšu, bet tinas kamolā ap atrasto pārdzīvojumu. 

Izņēmums nav arī Jaukumiņš, šoreiz tekstu strukturēt palīdz nodaļu virsraksti. Kā likums, nosaukums sākas ar galvenās varones vārdu, pretim pieteikta aplūkojamā tēma. Veidojas tāds kā zinātniska novērojuma ierakstu katalogs: Sarma un kārtība dienišķā, Sarma un caurspīdīga blūzīte, Sarma un tumšās alejas (te domātas Ivana Buņina Tumšās alejas). 

Jaukumiņš ir stāsts par smagu šķiršanās procesu, kas jo smagāks ir tāpēc, ka sakrīt ar rūpēm par mazu bērnu un lielu bērnu, kas jau likumsakarīgi sakrīt arī ar beznaudas periodu, jo iespējas pelnīt ir ierobežotas. Ingai Gailei romānā izdevies attēlot mūsdienu sievietes ārkārtīgi sarežģīto eksistenci. Romāna galvenā varone vienlaikus atrodas daudzu koordinātu sistēmu krustpunktā — viņa ir barojoša māte, vienlaikus arī darba ņēmēja, radoša personība, intelektuāle — romānā notiek savas eksistences salīdzināšana ar izlasīto grāmatu pārdomām par cilvēka būšanu, un tad vēl ir sievietes ķermenis, par kuru jārūpējas. Šķiršanās procesā tas ir vīrieša atraidīts un sajūt pirmās novecošanas pazīmes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu