Nesauciet par pribaltiku • IR.lv

Nesauciet par pribaltiku

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Inga Spriņģe, Re:Baltica

Kremlis Baltijas jūras piesārņojuma piesegā cer slēpti bīdīt savas intereses NATO ierobežošanai un vietējo kūdīšanai pret reģiona militarizēšanos, liecina noplūduši dokumenti

Pērn oktobrī nelielajā piejūras kūrortpilsētiņā Svetlogorskā Kaļiņingradas apgabalā sabrauca virkne ļaužu no Krievijas un Baltkrievijas. Atpūtas kompleksā sapulcētie politiķi, eksperti un akadēmiķi mēģināja rast veidus, kā Krievija un Baltkrievija — valstis, kas «patiešām cenšas nodrošināt stabilitāti visas planētas vārdā» — varētu pretoties Rietumu izvērstajam «sankciju karam», liecina informācija foruma mājaslapā.  

Ideja dalībniekiem radās jau pirmajā dienā. Krievijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību nacionālās izpētes institūta (IMEMO) prezidents Aleksandrs Dinkins ierosināja veidot forumu Baltijas platforma. Baltija draudot pārvērsties par «NATO iekšējo jūru», tāpēc vajagot formātu, kur «konstruktīvi apspriest Kaļiņingradas apgabala attīstību». Viņam piekrīt Krievijas diplomātu un spiegu kalves, Maskavas Valsts starptautisko attiecību universitātes (MGIMO), rektors Anatolijs Torkunovs. 

Baltijas platforma ļautu Krievijai veidot savu stāstījumu par pierobežas valstīs notiekošo. Pretējā gadījumā «baltieši sagrābuši monopolu» un visu pasniedz «savā mērcē», skaidroja Torkunovs. Platformas ideja tika pielīdzināta pazīstamajam Valdaja diskusiju klubam vai Sanktpēterburgas starptautiskajam ekonomikas forumam, tikai par vides jautājumiem. «Šodienas pasākums bija sava veida izmēģinājums šim projektam,» vietējai presei skaidroja Aleksandrs Nosovičs, kurš tiek pieteikts kā «Kaļiņingradas politologs un starptautisko notikumu žurnālists».

Pasākums tiešām kalpo kā vieta idejas testēšanai plašākai auditorijai. Taču Nosovičs nav nekāds žurnālists, bet gan Kremļa ietekmes aģents, kurš jau gadiem no Krievijas prezidenta administrācijas saņem norādījumus, par ko runāt publiski. Savukārt projekts Baltijas platforma ir jauna Krievijas stratēģu un akadēmiķu ideja, kā izkļūt no diplomātiskās izolācijas un slēpti bīdīt savas ģeopolitiskās intereses.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu