Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Nacionālā apvienība (NA) pirmdien nolēma virzīt Valsts prezidenta vēlēšanām līdzšinējo prezidentu Egilu Levitu. NA pirms lēmuma pieņemšanas tikās ar Levitu, kurš partijai izklāstījis savu nostāju. Pašlaik koalīcijā nav kopēja kandidāta Valsts prezidenta amatam. Apvienotais saraksts nominējis uzņēmēju Uldi Pīlēnu, bet Jaunā Vienotība paudusi atbalstu Levita atkārtotai ievēlēšanai. Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pieļauj, ka koalīcija tomēr varētu vienoties par vienu prezidenta amata kandidātu.

Latvijas Gāze parakstījusi vienošanos par tai pilnībā piederošā meitasuzņēmuma, dabasgāzes sadales sistēmas operatora Gaso pārdošanu Igaunijas uzņēmumam Eesti Gaas. Lai pabeigtu darījumu, vēl nepieciešama valdības piekrišana un konkurences iestādes atļauja. Eesti Gaas vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānijas Infortar meitasuzņēmums Trilini Energy. Gaso ir stratēģiski svarīgs uzņēmums, kura pārvaldē pēc 2022. gada izmaiņām Nacionālās drošības likumā nedrīkst piedalīties Krievijas investori, bet 34% Latvijas Gāzes akciju pieder Gazprom.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) ar Izglītības un Finanšu ministriju vienojās par pedagogu algu celšanas grafiku nākamajiem trim gadiem un finanšu avotiem, kas nodrošinās pedagogu zemākās darba samaksas stundas likmes kāpumu no šā gada 1. septembra. Nepieciešamos deviņus miljonus eiro ņems no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Minimālo stundas likmi no 1. septembra cels līdz 8,50 eiro, izņemot pirmsskolas pedagogiem — viņiem sola 7,75 eiro. Pirmsskolas pedagogu algu likmi plāno izlīdzināt 2025. gadā. Tomēr arodbiedrība pēc paziņojuma neatsauca plānoto trīs dienu streiku.


Šogad Latvijā pirmajos divos mēnešos reģistrēts 2161 jaundzimušais, kas ir par 15% jeb 379 jaundzimušajiem mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu