Kas dārzā • IR.lv

Kas dārzā

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Dārza darbu kalendārā pavasaris jau sen sācies, tomēr sēšana turpinās. Kā nekļūdīties sēklu izvēlē, lai iecerētais arī izsprauktos no zemes

Balkona puķu kastes, piemājas dobe vai palodzes dārziņš. Pandēmijas laikā uzplaukusī vēlme kaut ko izaudzēt pašam nekur nav zudusi. «Visi, kuri var un grib, kaut ko sēj,» pasmaida Baiba Ošleja, bloga Nāc dārzā autore. Sazarojusi arī interneta dārznieku kopiena, kas aktīvi seko līdzi dārza modes tendencēm pasaulē un tīmeklī atrasto vēlas redzēt arī savās dobēs. «Šobrīd modē ir pasteļtoņi. Rozīgais, krēmkrāsas, viegli oranžīgais. Maigums nāk caur ziediem,» uzskaita Baiba. 

Taču kārotās sēklas Latvijas tirgū ne vienmēr izdodas atrast. «Vismaz lielveikalu piedāvājumā,» viņa paskaidro. Tāpēc daudzi dārzkopji amatieri pasūta sēklas un stādus internetā, iepērk tās no mazajiem audzētājiem vai cenšas pavairot paši. «Arī Latvijas mazie uzņēmēji sāk sekot līdzi tendencēm, ko cilvēki vēlas pirkt. Par krāsām, ziedu veidiem un dārza dizainu, kas šobrīd ir modē un stilīgi.» 

Lai izdotos internetā noskatīto krāšņumu atkārtot pašam, jāpievērš uzmanība vairākiem aspektiem. Tajā skaitā sēklu drošībai — pasūtot sēklas ārpus Eiropas Savienības, sūtījumam jābūt pievienotam fitosanitārajam sertifikātam, kas apliecina, ka sēklas ir pārbaudītas, nesatur kaitēkļus un slimību ierosinātājus, uzsver Valsts augu aizsardzības dienestā.

Uz veikalu ar sarakstu

Dārza darbos liela nozīme ir plānošanai. «Vispirms uztaisu sarakstu ar to, ko man vajag. Ja eju uz veikalu bez tā, pirmkārt, varu aizmirst to, ko tiešām gribēju. Otrkārt, nopērku to, ko man nevajag. Uz dullo iet uz veikalu ir risks, pašam ir kritiski jāizvērtē, kas tur beigās sanāks,» pasmaida Baiba. Mārketings dara savu, viņa atzīst. It īpaši dārza entuziastiem, kuri mīl ar acīm un grib visu skaistumu no veikala redzēt arī savā dārzā. «Plānotā pirkšana ir svētīga lieta. Ja gribas kaut ko skaistu, ir jāizpēta pirms tam. Tas attiecas ne tikai uz sēklām, bet pilnīgi visu, kas dārzā ienāk.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu