Aizdomas aug un aug • IR.lv

Aizdomas aug un aug

Gāzes noplūde no saspridzinātā cauruļvada Nord Stream 1 pagājušā gada 27. septembrī. Foto — Scanpix
Ērika Solomona, © The New York Times News Service

Izlūkdienestu savāktās informācijas noplūde par Nord Stream cauruļvadu sabotāžu ir radījusi vairāk jautājumu nekā atbilžu. Iespējams, atklāt patiesību nav neviena interesēs

Krievijas un Dānijas karakuģi, kas pazūd Baltijas jūrā dažas dienas pirms sprādziena. Vācu čarterjahta ar sprāgstvielu pēdām, bet apkalpei ir viltotas pases. Neskaidras fotogrāfijas ar noslēpumainu priekšmetu, kas atrasts netālu no nesaspridzinātā cauruļvada posma.

Tās ir jaunākās norādes, kas varētu palīdzēt noskaidrot to, kas pagājušā gada 26. septembrī saspridzināja Kremļa atbalstītā un savulaik lielākā Eiropas dabasgāzes piegādātāja Nord Stream cauruļvadus aptuveni 80 metru dziļumā.

Vēl pirms dažām nedēļām presē publicēta informācija, kas iegūta no izlūkdienestiem un Vācijas policijas, ļāva izteikt minējumu, ka neiespējamo slepeno misiju varētu būt veikuši kādi proukraiņu aktīvisti ar noīrētu izklaides jahtu. Taču kopš tā laika gaismā nākuši jauni atklājumi un cits citu izslēdzoši izskaidrojumi, sējot savstarpēju neuzticēšanos Rietumu sabiedroto vidū un vienlaikus palielinot Krievijas diplomātisko spiedienu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu