Nav ko turēt muti • IR.lv

Nav ko turēt muti

Arnis Račinskis, SIA Mute Studija dibinātājs un vadītājs. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Mūziķis Arnis Račinskis skaņas dizaina uzņēmumu Mute Studija izveidoja kā vēl vienu virzienu mīlestībā pret mūziku

Leģendārajā Rīgas centra radošo, biznesa un politikas aprindu restorānā Osīriss no blakus galdiņiem ar interesi uzlūko Arni Račinski: intervijā apsēdies pie kafijas tases, viņš izteiksmīgā radioprofesionāļa balsī stāsta interesantus stāstus par skaņu apraides vēsturi. Piemēram, par The Beatles nenovērtējamo ieguldījumu pagājušā gadsimta 60. gados, kas palīdzēja skaņas kvalitātei pasaulē nonākt augstumos, kādos esam tikuši mūsdienās. 

Te nav ierakstu studija, vienkārši saruna pie pusdienām, bet balss skanīga un teikumi labi veidoti — šo komplimentu Arnis uztver ar smaidu. Viņš jokojoties nodemonstrē, kā skanētu, ja patiesi šobrīd ierunātu skaņu celiņu TV un radio reklāmai. Atšķirība ir iespaidīga! Starp citu, Arņa studijas darbu jūs varat dzirdēt ikdienā gandrīz visur — gan vakarā ieslēdzot Panorāmu, De facto vai Jāņa Dombura raidījumu, gan uzpildot benzīnu Viršos. Tie tikai divi piemēri.

Mūziķis, dziesmu autors, savulaik populārās indīroka grupas Mofo izveidotājs un balss, bet tagad — grupas Laika suns līderis, Arnis Račinskis ir arī uzņēmējs. Pirms 15 gadiem viņš izveidoja uzņēmumu Mute Studija, vienu no darbiem bagātākajiem uzņēmumiem savā jomā Latvijā. Šo gadu laikā studijā ieskaņots tūkstošiem TV un radio reklāmu piecās valodās, sarakstīta mūzika dažādiem zīmoliem, ierakstītas dziesmas tādām zvaigznēm kā Dons, Intars Busulis, Astro’n’out, Satellites LV, Triānas Parks, Laika suns un citiem. 

Kā Račinskim izdevās uzlikt uz kājām jaunu uzņēmumu neilgi pēc lielās ekonomiskās krīzes, kad «nogāzās» reklāmas tirgus, turklāt to veiksmīgi attīstīt dekādes garumā (un cauri kovida krīzei, kad studijā varēja ienākt tikai medicīniskajā maskā)? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu