Gaišs un patiess čalis • IR.lv

Gaišs un patiess čalis

Maksims Busels. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Aktieris Maksims Busels uzdrošinājās aizsūtīt īsziņu režisoram Viesturam Kairišam ar jautājumu, vai varētu cerēt uz Hamleta lomu. Atbilde bija pozitīva

Trīsdesmito dzimšanas dienu gada sākumā aktieris Maksims Busels, līdzīgi kā viņa tikko nospēlētais Hamlets Rīgas Krievu teātrī, sagaidīja ar dzīves pārmaiņām. Decembrī viņš kopā ar deju partneri Lizu Maniju plūca uzvaras laurus TV3 šovā Dejo ar zvaigzni. Gadu pirms tam viņa karjera bija piedzīvojusi augstu kāpumu un lielu kritumu: apstiprināts galvenajai lomai mūziklā Kabarē Maskavas Nāciju teātrī, kas būtu pavēris lielas iespējas šajā valstī, viņš dalību izrādē atteica — jo 2022. gada 24. februārī Krievijas karaspēks pēc Putina pavēles iebruka Ukrainā un aktieris vairs nevēlējās nekādas saites ar šo valsti. 

Klusībā domāja, ka varbūt karjera ir beigusies, toties ir tīra sirdsapziņa. Krievijas teātris Maksimu vēl centās pierunāt, sak, tā taču tikai loma. Māksla. «Ja kāds saka, ka viņš ir aktieris un viņam nav svarīgi, kas notiek politikā, tagad es varu pateikt: tu esi muļķis. Ukrainā mirst nevainīgi cilvēki. Nav tāda plauktiņa «teātris», kur vari sēdēt un būt nesaistīts ar politiku,» tagad saka Busels.

Viņa situāciju pasliktināja tas, ka bija arī aizgājis no Rīgas Krievu teātra štata, lai gan turpināja spēlēt lomas izrādēs. Gribējies pierādīt sevi plašākai publikai, arī nopelnīt naudu. Maksims domājis, ka varēs strādāt gan Maskavā, gan Kijivā, kur tika piedāvāts darbs seriālā, gan Rīgā, kaut arī ārštatā. Tagad mazliet nožēlo, ka jau pēc Krimas aneksijas nav bijis uzmanīgs. «2014. gadā es biju jauns, 21 gads, kaut kā to visu vēl nesapratu.» Viņam šķita, ka mākslu un politiku ir iespējams nodalīt, ka viņš var būt «tikai aktieris». Nu tas beidzies uz visiem laikiem. 

Un Hamleta loma — it īpaši režisora Viestura Kairiša interpretācijā Rīgas Krievu teātrī — viņam jautājumus par politiku liek pārcilāt vēl asāk. To dara arī skatītāji: daļa no vairāk nekā trīs stundas garās izrādes iet ārā. Izrāde ir pilna mūsdienīgām atsaucēm uz notiekošo Ukrainā un krievu reakciju uz to. Daļa skatītāju paliek, pēc izrādes ceļas kājās un aplaudē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu