Kas visu izteic bez mēles? • IR.lv

Kas visu izteic bez mēles?

1
Anna Aizsilniece. Foto — Antra Oša
Veronika Viļuma

Jau 30. reizi grāmatu mākslas konkurss Zelta ābele izceļ aizvadītā gada skaistākos izdevumus un sumina to veidotājus. Iepazīstinām ar trim dizaineriem, kuru vārdi dominē šī pavasara nominantu sarakstā

Ievērojamā pirmskara grāmatu izdevēja Miķeļa Goppera vadītās izdevniecības Zelta ābele vārdā nosauktais grāmatu mākslas konkurss ir nozīmīgs dažādos aspektos, un katrs, kam grāmata ir tuva, tajā var atrast sev svarīgāko. 

Nozares profesionāļiem tā ir iespēja izsekot pašmāju grāmatniecības attīstībai, drukas un dizaina tendencēm, iedvesmoties no kolēģu veikuma un diskutēt par aktuālo. Savukārt bibliofili un grāmatu mīļotāji var apbrīnot nominēto izdevumu satura un formas vienotību un noskatīt, ko vērts iegādāties savam grāmatplauktam. «Konkurss ir arī pamudinājums un mēraukla kvalitatīvu grāmatu veidošanai,» uzskaitījumu turpina Zelta ābeles rīkotāju, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja, Renāte Punka. Viņa uzsver — par spīti ierobežojumiem, ko uzliek nelielais tirgus un mazie metieni, radošas idejas un poligrāfiskās iespējas pie mums ir plašas.

Aizvadīto 30 gadu laikā konkursā izskatītas vismaz 3270 grāmatas. Šogad pieteiktās 102 vērtēja žūrija.

Visas nominētās grāmatas apskatāmas Latvijas Nacionālās bibliotēkas mezonīna stāvā. Aprīlī tās sāks ceļojumu pa Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēm un kultūrvietām ārpus galvaspilsētas (Siguldā, Ogrē un citviet).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu