Acis pakausī • IR.lv

Acis pakausī

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Gada siltajā sezonā ierasti vairāk bērnu gūst traumas gan mājās, gan brīvā dabā. Lielu daļu negadījumu varētu novērst. Taču vecākiem laikus jāapbruņojas ar zināšanām par drošības riskiem un neatslābstošu uzmanību bērnu pieskatīšanā

Cerams, jau tuvākajās nedēļās cīruļputenis būs aizvirpuļojis pavisam, gaiss iesils un līdz ar to arī vēlme vairāk laika pavadīt ārā. Aizšauties līdz tuvējam parkam ar elektrisko skrejriteni, izlēkāties pa batutu. Galu galā, atdarīt plašāk logu un ielaist mājā svaigo pavasara gaisu. Diemžēl tie visi ir arī drošības riski. 

Statistika ir nepielūdzama. Pērn Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu skaits pie bērniem līdz septiņu gadu vecumam pieaudzis par trešdaļu — no 18 700 izsaukumiem 2021. gadā līdz 25 700 pērn, liecina dienesta apkopotā statistika. Tātad vidēji ik dienu brigādes traukušās pie 70 bērniem pirmsskolas vecumā. Pašiem mazākajiem. Savukārt ceļu satiksmes negadījumos mirušo bērnu skaita ziņā Latvija ir 3. vietā pēc Rumānijas un Bulgārijas. To parāda Eiropas Komisijas apkopotā statistika. Uz mūsu ceļiem bērni mirst vismaz divas reizes biežāk nekā Eiropā vidēji.

«Lai situācija mainītos, ir nepieciešama sabiedriskās domas maiņa,» saka portāla Mammamuntetiem.lv un grāmatas Kā nosargāt savu bērnu redaktore Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņu veiktajā aptaujā atklājies, ka, piemēram, liela daļa vecāku, lai gan šķietami apzinās risku, ir pārvadājuši mašīnā nepiesprādzētus bērnus. Arī sociālajos tīklos ik pa laikam nākas redzēt video, kuros mazuļi tiek vadāti klēpī, nevis autokrēsliņā. «Gribētos, lai izmaiņas notiek straujāk un vairāk iesaistās valsts,» viņa min vienu no risinājumiem. 

Pieejai drošības jautājumiem jābūt sistemātiskai, nevis kampaņveidīgai. «Šobrīd vecāki netiek sistemātiski izglītoti, tajā skaitā par drošības jautājumiem. Nav tādas programmas, ka, piemēram, visos dzemdību namos pirms jaunās ģimenes izrakstīšanas nodrošinām to ar visu nepieciešamo informāciju,» uzsver vecāku portāla redaktore. «Dzimstība samazinās, bet vienlaikus valstiskā līmenī nepietiekami sargājam esošos bērnus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu