Rīgas dārgumi • IR.lv

Rīgas dārgumi

1
Vēsturniece Irēna Strēle ar vienu no Rīgas atslēgām. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Britu muzeju atvēra 20 gadus agrāk, Luvru — 20 gadus vēlāk, bet Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs šajā laika skalā atrodas tieši pa vidu — 1773. gadā. Svinot 250 gadu jubileju, muzejs atver savu dārgumu lādi

Eiropā ir tikai divi vēl vecāki publiskie muzeji, un tie ir Pēterburgas Kunstkamera un Britu muzejs. Šo abu muzeju, arī Luvras pirmsākumi ir saistīti ar bagātu cilvēku, aristokrātu privātkolekcijām, un arī muzejs Rīgā izveidojās, kad Rīgas rāte, saņēmusi dāvinājumā Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela dabaszinātnes un mākslas priekšmetu kolekciju, 1773. gada 22. februārī atvēra Himzela muzeju. 

Sākumā gan muzejam tika atvēlētas telpas Anatomijas teātra ēkā Kalēju ielā, pēc tam muzeju pārcēla divās mazās telpās Rīgas Doma austrumu daļā: tagadējā Sudraba kabinetā un apaļā telpā turpat līdzās. Taču, muzeja krājumam kļūstot aizvien bagātīgākam, lēnām izpletās arī muzejs, un tagad tas aizņem piecas ēkas trīs stāvos — visu Rīgas Doma klostera ansambli. 

No Himzela muzeja dārgumiem Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā saglabājušies aptuveni 100 priekšmeti, stāsta Krājuma nodaļas vadītāja Anita Gailiša. Himzela minerālu kolekcija apskatāma Dabas muzejā, bet daļa no gleznu kolekcijas — tagadējā mākslas muzejā Rīgas Birža.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu