Gandrīz kā Rietumos • IR.lv

Gandrīz kā Rietumos

Kultūrvietas Skapis idejas autore un pasākumu organizatore Ieva Mīts
Monta Kaiva Konovalova

Spītējot pandēmijas ierobežojumiem un skarbajiem apstākļiem, aktīvi ļaudis pamanās saredzēt iespējas, ļaujot Rīgai uzplaukt ar jaunām kultūras vietām 

Aristīda Briāna iela 9a Rīgas kultūrkartē ir iezīmēta jau labu laiku. Tur kādreiz darbojās leģendārais klubs Piens, bet nu jau pāris nedēļas mīt bārs Skapis. Spilgtas neona gaismas, interjerā dominējoša oranžā krāsa un gaisotne kā mājas viesistabā. Kultūrvietas idejas autore un pasākumu organizatore Ieva Mīts stāsta, ka nepieciešamība pēc šādas vietas, kur kvīru kopienas pārstāvji jutīsies droši, bijusi gadiem. 

Tā esot draudzīga vieta visiem, kuri netur sevī naidu un aizspriedumus. «Mēs neslēpjamies, neraugoties uz to, ka nosaukums ir Skapis. Mums nav kauna ne no viena. Ja valstī šīs lietas īsti nav sakārtotas, tad lai Skapis ir tā vieta, kur cilvēki var nākt un justies brīvi,» saka Ieva. Šeit notiek drag branči, show bingo, debates un dzejas vakari, kā arī Atvērtā mikrofona pasākumi un dīdžejvakari. Visvairāk gan būšot popmūzikas koncertu un dažādu izglītojošu pasākumu. Veidojot programmu, laipni aicināti jebkuri mākslinieki, kuriem ir interesants šovs, tomēr priekšroka dota tieši LGBTQ kopienas pārstāvjiem. «Pie mums brauc tūristi no Eiropas, sakot, cik Tallina ir skaista, Viļņa dinamiska, bet Rīga diezgan garlaicīga, un to mēs nedrīkstam pieļaut,» stāsta kultūras menedžere. 

Interesanti, ka vieta ar šādu nosaukumu eksistējusi jau padomju laikos. Skapis viesnīcā Rīga savulaik bija pilsētas bohēmas sirds, kur satikās visi, kuriem tuva māksla un radošums. Nepiespiestā gaisotnē mūsdienu Skapī ikviens varēšot justies brīvi. 

Klubs pasākumu laikā ir stingri apsargāts, rūpējoties par drošību. Turklāt apmeklētāju skaits pasākumos ir ierobežots, un ikvienam jāmaksā 10 eiro ieejas maksa. Savukārt tiem, kuri tīko intīmāku gaisotni, klubā paredzētas atsevišķas zonas, lai varētu iepazīties un sarunāties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu