Kara balsis.* Baidens Kijivā priestera acīm • IR.lv

Kara balsis.* Baidens Kijivā priestera acīm

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens Svētā Mihaila Zelta kupola klosterī. Foto no personīgā arhīva
Darina Rogačuka, speciāli Ir

Pirmdien, 20. februārī, Krievijas iebrukuma gadadienas priekšvakarā, visi ceļi Kijivas centrā pēkšņi tika bloķēti. Īpaši satraucoša atmosfēra valdīja Svētā Mihaila Zelta kupola klosterī, kas ir Ukrainas Pareizticīgās baznīcas galvenā katedrāle. Spriežot pēc nepieredzētajiem drošības pasākumiem, bija gaidāms svarīgs viesis. Baumas bija dažādas, bet neviens nezināja, kas tieši ieradīsies.

Priesteris Ivans Sidors.
Foto no personīgā arhīva

Priesteris Ivans Sidors nojauta, ka tas būs kāds ļoti īpašs cilvēks. Taču, savām acīm ieraugot ASV prezidentu Džo Baidenu, priesteris Ivans Sidors bija pārsteigts — viņu saviļņoja aizjūras līdera drosme ierasties kara plosītas valsts galvaspilsētā.

Svētā Mihaila klosteris bija pirmā vieta Kijivā, ko apmeklēja Baidens. Ivans skaidro, ka jau kopš 2014. gada tur atrodas Atmiņu siena ar militārajā konfliktā kritušo ukraiņu fotogrāfijām. Šo vietu tagad apmeklē visas ārvalstu delegācijas. «Katedrālei ir svarīga loma arī Ukrainas vēsturē,» skaidro priesteris. «Klosteri sāka būvēt 1108. gadā, šeit vienmēr risinājušies svarīgākie notikumi Kijivas Krievzemes pastāvēšanas laikā. 1937. gadā to uzspridzināja padomju boļševiki, jo katedrāle bija ukraiņu garīguma un kultūras centrs. Pašcieņas revolūcijas laikā te no specvienības Berkut slēpās protestētāji. Šeit arī apglabāts protestu laikā nošautais Debesu simtnieks.»

Klosterim bijusi svarīga loma arī paša Ivana dzīvē. Kad 2013. gada decembrī drošības spēki mēģināja izklīdināt protestētājus pilsētas centrā, viņš nolēma pamodināt galvaspilsētu ar katedrāles zvaniem. Tolaik Ivans bija diakons un Teoloģijas akadēmijas doktorants. Viņa rīcība faktiski palīdzēja noturēt protestētāju rindas, jo simtiem, varbūt pat tūkstošiem galvaspilsētas iedzīvotāju, izdzirdējuši trauksmi, nakts vidū nāca palīgā.

Līdzīgi zvani Kijivā skanēja jau 1240. gadā — toreiz priesteri informēja pilsētas iedzīvotājus par mongoļu-tatāru iebrukumu. 

Tagad Ivans kalpo par priesteri citā nozīmīgā baznīcā — Svētās Sofijas katedrālē, kas atrodas iepretim Svētā Mihaila klosterim. Viņš ir arī Ukrainas Pareizticīgās baznīcas Kijivas metropolīta sekretārs referents, un tieši tāpēc viņam laiku pa laikam ir iespēja satikties ar ievērojamiem viesiem.

Ivans atgādina, ka Baidens klosteri apmeklējis jau agrāk, lai paustu atbalstu ukraiņiem. Tas bija 2014. gada aprīlī, kad Krievija bija sākusi hibrīdkaru Donbasā un anektējusi Krimu. Taču nesenā vizīte ir patiesi vēsturiska — tā ir pirmā ASV līdera ierašanās Kijivā pēdējo 15 gadu laikā un nepārprotams signāls Putinam, ka pasaule nebaidās no viņa draudiem un atbalstīs Ukrainu līdz uzvarai.

«Amerikas prezidents staigāja pa klostera teritoriju kopā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Katedrālē viņus sagaidīja Kijivas un visas Ukrainas metropolīts Epifānijs. Bija interesants brīdis, kad Baidens piegāja pie ikonas Tā Kunga šķīstīšana. Dažas sekundes pastāvēja, iespējams, noskaitot lūgšanu. Šis brīdis bija ļoti simbolisks, jo vārds «šķīstīšana» baznīcas slāvu valodā nozīmē arī «satikšanos» — Zelta kupols grūtā brīdī sagaidīja tik svarīgu viesi.»

Priesteri pārsteidza Baidena pieticība un salīdzinoši nelielais apsargu skaits — viņi pat netraucēja klātesošajiem fotografēt un filmēt. Tēvs pamanīja arī to, ka ASV prezidents vispār nereaģēja uz gaisa trauksmes sirēnu, kas sāka gaudot, kad prezidents bija izgājis no katedrāles. «Spriežot pēc Baidena mierīgās sejas izteiksmes un izturēšanās, šķita, ka viņš jau gadu dzīvo šādā atmosfērā kopā ar visiem ukraiņiem. Es domāju, ka apsardze nekavējoties aizvedīs prezidentus uz drošu vietu. Taču nekas tāds nenotika — abi līderi turpināja sarunu, it kā nekas nebūtu noticis.»

Kad Baidens devās prom, Ivans atgriezās savā birojā. 

Priesteris piebilst, ka kopš pagājušā gada 24. februāra ievērojami pieaudzis to karavīru skaits, kuri nāk uz dievnamiem lūgties. Pirms tam dievkalpojumos reti varēja redzēt vīriešus militārā formā, bet tagad gandrīz katrā liturģijā ir puiši un meitenes kamuflāžas apģērbā.

Ivans tic, ka karš beigsies un Ukraina uzvarēs, jo «mēs nevis uzbrūkam, bet aizstāvam brīvību, ko Dievs ir devis katrai tautai».

* Rakstu sērija Ukrainas kara balsis pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu