Misija: glābt vēlēšanas • IR.lv

Misija: glābt vēlēšanas

Kristīne Saulīte. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Baiba Kļava

Jaunā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte ir apņēmības pilna sakārtot iestādē valdošo «haosu»

Pērn CVK iekūlās vairākos skandālos. Vispirms, uzkaroties elektroniskajam vēlētāju reģistram, Saeimas vēlēšanu dienā pie iecirkņiem veidojās garas rindas. Drīz pēc tam pret iestādes vadītāju Kristīni Bērziņu un vairākiem darbiniekiem KNAB ierosināja kriminālprocesu. Viņus tur aizdomās par krāpšanos IT pakalpojumu iepirkumā un dienesta dokumentu viltošanu. Izmeklēšana turpinās, bet iestādes vadības grožus ir pārņēmusi Kristīne Saulīte. Pagājušajā ceturtdienā Saeima ar 68 balsīm apstiprināja viņas kandidatūru, jau piektdien aizvadīta pirmā darba diena vadītājas amatā, bet pirmdien Saulīte attālinātā sarunā,  tikko atskrējusi no intervijas televīzijā, pastāstīja Ir par savu līdzšinējo pieredzi un iecerēm jaunajā amatā.

Pirms trim gadiem «ar pēdējo lidmašīnu pirms kovida» Saulīte atgriezās Latvijā uz palikšanu — lielākā viņas dzīves daļa aizvadīta Austrālijā, kur uzkrāta vairāk nekā 20 gadu pieredze uzņēmumu vadībā. Četrus gadus viņa bijusi arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdētāja. 

Darbība apvienībā ļāvusi «no malas» ieskatīties valsts pārvaldes darbā, jo nācies cieši sastrādāties ar ministrijām un to padotības iestādēm visdažādākajās jomās — izglītībā, kultūrā, ekonomikā, labklājībā, arī drošībā un ārlietās.

Saulīte darbojusies vēlēšanu komisiju sastāvā ārvalstu iecirkņos un PBLA sastāvā arī aktīvi nodarbojusies ar vēlētāju informēšanu, lai viņi, kā Saulīte saka, «izmantotu privilēģiju piedalīties demokrātiskās vēlēšanās». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu