Sociālu konstruktu vergi • IR.lv

Sociālu konstruktu vergi

Bēdu brāļu sastāvā ir Oskars Tupuriņš, Jānis Liepiņš un Pēteris Ozols
Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

Grupas Bēdu brāļi debijas albums ir viens no 2022. gada labākajiem ierakstiem

Balss tev laba, tehnika nevainojama, taču nekad nebūsi pirmais, jo duendes tev nav — vienā no lekcijām pirms vairāk nekā simt gadiem, citējot kāda klausītāja vēršanos pie dziedoņa, vārda «duende» nozīmi skaidro spāņu dzejnieks un dramaturgs Federiko Garsija Lorka. Interesanti, ka dzejdara lekcijas, kas 2013. gadā izdotas arī latviski (Mansards), kalpojušas kā iedvesmas avots arī valmierietim Oskaram Tupuriņam, kurš kopā ar domubiedriem pirms pāris gadiem izveidojis jaunu rokmūzikas trio Bēdu brāļi. Grupas debijas albumu tā arī sauc — Duende.

Lai arī termins vēsturiski vairāk saistīts ar tango un flamenko, to droši var attiecināt uz jebkura žanra mūziku. Tupuriņš, kurš ir visu dziesmu vārdu autors un albuma ierakstā spēlē elektrisko ģitāru, debijas plates nosaukuma izvēli precizē šādi: «Var būt teicams izpildījums bez kļūdām, bet tam var trūkt dvēseles.» To, vai Bēdu brāļu mūzikā ir atrodama duende, spriediet katrs pats, taču pārlieku sterilu, nopulētu un pareizu skanējumu grupai pārmest nevar. 

Trijotne, kurā bez Oskara muzicē basists Jānis Liepiņš un bundzinieks Pēteris Ozols, seko labākajām postpanka un alternatīvā roka tradīcijām, radot nepieradinātu kaleidoskopisku skaņu brāzmu. 

Puiši mūzikā nav galīgi iesācēji. Jānis un Oskars jau 2009. gadā nodibināja savu pirmo postroka grupu Sirdsmieru, laimi un kaut ko garšīgu. No Valmieras un Limbažiem ar stopiem un mūzikas instrumentiem plecos nokļuvuši līdz galvaspilsētai, viņi nospēlēja arī dažus koncertus Vecrīgas klubos. Vēlāk tapa grupa Boys Will Be Boys, tad jau plašāku pazīstamību guvusī sintpopa apvienība Kasetes. Savukārt Pēteris zināms kā grupas Pyro Trees dalībnieks, kā arī solomākslinieks ar skatuves vārdu Troksnis. Pagājušogad izdots viņa solomanifests Vientuvība. Pēteris ir arī zinošs skaņu inženieris, un tieši viņa uzraudzībā, spiežot pareizās pogas uz pults, studijā Frida Records tapis Bēdu brāļu pirmais albums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu