Nu, labdien! • IR.lv

Nu, labdien!

2
Foto — Shutterstock
Laura Dumbere

Aizvien biežāk izskan ziņas, ka Latvijā redzēti klīstam sumbri — aizvadītā gada laikā bijuši vismaz trīs ziņojumi. Taču šo dzīvnieku juridiskais statuss un izredzes izdzīvot Latvijas savvaļā ir neskaidras

Droši vien skolā bioloģijas stundās jums par sumbriem neko daudz nestāstīja, tāpēc ātri ieskicēsim svarīgāko informāciju. 

Sumbrs ir Eiropas lielākais sauszemes zīdītājs un zālēdājs, pieder pie bizonu ģints, un tā otrs nosaukums ir Eiropas bizons. Milzīgais lops ar plato pieri sver no 300 līdz 900 kilogramiem. Senos laikos sumbru populācijas plašā areālā apdzīvoja mēreno klimata joslu: Britu salas, Ziemeļeiropu un Centrāleiropu, un mūsdienu Krievijas teritoriju līdz pat Sibīrijas rietumiem un Kaukāzam. Taču sumbri visur tika intensīvi medīti līdz pilnīgai sugas izzušanai savvaļā. 

Tagadējās Latvijas teritorijā sumbri kā veselīga populācija sāka izzust jau 13. gadsimtā, jo senajām baltu ciltīm tas bija īpaši iekārots medījums — iedomājieties tos gaļas kalnus, lielās un biezās ādas apģērbu darināšanai un varenos ragus, no kuriem dzīrēs medalu strēbt! 

Kad mūsu zemēs ienāca vācu iekarotāji, arī viņiem gribējās nobaudīt sumbru gaļu un iegūt ādas. Līdz 16. gadsimtam sumbri šeit tika izmedīti līdz nulles procentam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu