Burāne. Puntulis. Duelis • IR.lv

Burāne. Puntulis. Duelis

32
Režisore Krista Burāne, kas ir viena no kultūras darbinieku protesta iniciatoriem. Foto — Kristīne Madjare
Anda Burve-Rozīte

Simtiem mākslinieku parakstījuši divas atklātas vēstules, kurās nosoda kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) noraidošo attieksmi pret pilsonisko iniciatīvu nodrošināt vienādas tiesības visām ģimenēm. Ir dod lasītājiem iespēju iepazīties dziļāk gan ar vienas no kultūras darbinieku protesta iniciatoriem, režisores Kristas Burānes, gan ar ministra Puntuļa nostāju

Kad 2022. gada 30. novembrī jaunās Saeimas Mandātu komisijas deputāti sanāca uz pirmo sēdi, viens no pirmajiem bija jautājums — vai tālāk virzīt iniciatīvu Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, ko vietnē Manabalss.lv bija parakstījuši 23 544 iedzīvotāji. Iepriekš Saeima netika izpildījusi Satversmes tiesas uzstādījumu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. Starp astoņiem deputātiem, kas Mandātu komisijā balsoja pret iniciatīvas virzīšanu tālāk (pieci nobalsoja par), bija arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība). 

Tieši viņam, kā arī Kultūras ministrijai un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam kultūras darbinieki 8. decembrī uzrakstīja atklātu vēstuli. Ar vairāk nekā 400 parakstiem viņi norādīja uz pretrunu starp minēto Naura Puntuļa balsojumu un Kultūras ministrijas izstrādātajiem plānošanas un stratēģiskajiem dokumentiem, kuros saliedēta, iekļaujoša sabiedrība izcelta kā nozīmīga vērtība. Parakstītāju vidū ir teātru režisori, pazīstami komponisti, mākslinieki, kas pārstāvējuši Latviju Venēcijas biennālē, aktieri, dziedātāji, kritiķi, tulkotāji un daudzu citu kultūras nozaru pārstāvji.

14. decembrī Nauris Puntulis no Saeimas tribīnes uz vēstuli atbildēja. Viņš sacīja, ka vēstule ir absolūti politiska, un atsaucās uz liberālā un konservatīvā politiskā flanga ideoloģiju sadursmēm, kas saasinājušās gan pasaulē, gan Latvijā. Puntuļa ieskatā viņam kā Nacionālās apvienības biedram ir tiesības jebkuru jautājumu un tā risinājumu aplūkot no apvienības biedru skatpunkta, kurus vieno noteiktas vērtības un mērķi. 

Uz ministra runu kultūras darbinieki reaģēja ar otro vēstuli 27. decembrī (to parakstīja arī šī raksta autore). Vēstulē vairāk nekā 500 cilvēku pauda, ka Puntulis ir ne tikai Nacionālās apvienības vēlētāju, bet gan visu Latvijas iedzīvotāju kultūras ministrs. Viņi atkārtoti aicināja Puntuli pildīt nozares politiskajos dokumentos definēto mērķi veidot saliedētu sabiedrību Latvijā un norādīja, ka tāda nav iespējama, liedzot tiesības atsevišķām sabiedrības grupām. Vēstules parakstītāju ieskatā saliedētību grauj kultūras ministra balsojums pret visu ģimeņu tiesiskās aizsardzības iniciatīvu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu