Ziemassvētku stāsts par ērkšķiem un zvaigznēm • IR.lv

Ziemassvētku stāsts par ērkšķiem un zvaigznēm

Mārtiņš Niķis, SIA SmartTEH līdzdibinātājs. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Kļavis, speciāli Ir

Industriālo iekārtu ražotājs SIA SmartTEH ir vienīgais Latvijā un viens no trim uzņēmumiem pasaulē, kas izgatavo unikālas, inovatīvas, pašu konstruētas automatizētas konteineru iekraušanas iekārtas

Uzņēmumu SmartTEH 2016. gadā nodibināja divi puiši ar diezgan skarbu sākotnējo pieredzi biznesā — Mārtiņš Niķis un Jānis Grava. Tagad abi ir tā līdzīpašnieki. Mārtiņš, ar kuru tiekamies ražotnē Ulbrokā, atbild par projektu koordinēšanu, savukārt Jānis, kas sarunas laikā bija atvaļinājumā, ir tehniskais direktors. 

Pašlaik viņu uzņēmuma ražotās iekārtas strādā vairāk nekā 15 pasaules valstīs, no Somijas līdz Austrālijai un ASV. Tomēr šī nebūs nekāda Ziemassvētku pasaka. Drīzāk stāsts par Latvijas uzņēmēju cīņu par izdzīvošanu. Lai gan valsts un sabiedrības interesēs būtu atbalstīt un ļaut viņiem strādāt, nevis likt cīnīties. 

«Lai cik triviāli tas skan,» saka Mārtiņš, «biznesā galvenais ir un paliek peļņa. Peļņa, kas ļauj uzņēmumam attīstīties, radīt jaunas darbavietas un, galu galā, maksāt nodokļus. Bet mūsdienās tā īsti pelnīt var tikai ar augstas pievienotās vērtības produktiem.»

No valsts darba uz biznesu

Skan dīvaini, bet sākumā viņi nevis pelnījuši, bet diezgan ilgi un dārgi paši maksājuši jeb pirkuši pieredzi, lai kaut kad varētu tikt šajā tirgū. Dažbrīd izskatījies, ka «inovatīvi produkti» un «augsta pievienotā vērtība» Latvijai vairāk vajadzīga vārdos vai uz papīra nekā darbos. «Ja attieksme pret uzņēmējiem un uzņēmējdarbību valsts līmenī būtu citāda, arī mēs, visticamāk, būtu tikuši krietni tālāk. Un ieguvums gan valstij, gan sabiedrībai arī būtu daudz lielāks,» Mārtiņš Niķis precizē sarunas noslēgumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu