Katrīna Krīgere • IR.lv

Katrīna Krīgere

Katrīna Krīgere. Foto — Reinis Hofmanis
Alise Zita Zeidaka

Viņas vadītajai organizācijai Dzīvnieku brīvība šis bijis uzvaras gads — Saeima pieņēma grozījumus, kuri no 2028. gada aizliegs kažokzvēru audzēšanu

Tas bijis Dzīvnieku brīvības rūpju bērns kopš pirmās dienas. «Sākām tieši ar kažokādu kampaņu, pirmo pētījumu un skandālu medijos,» saka Katrīna. Šogad organizācijai aprit desmit gadu, un ballīti ar dejām pie ugunskura un vegānisku kūku organizācijas mājās Lastādijas kvartālā varēja apvienot ar sen gaidītās uzvaras svinēšanu. Ceļš bijis garš — dažādas akcijas, protesti, piketi un gājieni, četri slepeni pētījumi, aktīvistiem iefiltrējoties kažokādu dzīvnieku audzētavās, liels darbs ar atbildīgajām iestādēm un medijiem. 

Kāpēc uzvara nāca tik grūti? «Ilgus gadus politisko gribu ir paralizējusi, kā es to saucu, pesimisma un nevarības filozofija.» Kā aizbildinājums piesaukts darbavietu zudums, taču patiesībā to ir tikai daži simti, turklāt tādas, kurās retais uzkavējas ilgāk par gadu, visbiežāk darbinieks spēj izturēt pāris mēnešus. Un arī ilūzija, ka šīs nozares aizliegums iegriezīs robu tautsaimniecībā. 

Patiesībā pēdējo gadu laikā šis rūpals visā pasaulē piedzīvo norietu. «Zvēraudzētāji ir pamatīgos mīnusos, un varam politiķiem likt priekšā faktus — izskatās, ka valsts nu jau piemaksā, lai varētu turpināt šo sabiedrības vairākumam nepieņemamo biznesu.» Ar katru gadu arvien jaunas sevi cienošas Eiropas valstis šo industriju aizliedz, uzsver Katrīna. 

Organizācija priecājas, ka iepriekšējā Saeimā izdevies satikt deputāti Kristu Baumani (A/P). Arī agrāk bija politiķi, kas organizācijas nodomus atbalstīja, taču neviens no tiem nebija gatavs kāpt tribīnē un aktīvi tos virzīt. «No vienas puses, 2028. gads šķiet tālu, bet, no otras puses, tas ir labs rezultāts.» Agrāka aizliegšana paredzētu, ka valstij jāizmaksā kompensācijas par zaudēto biznesu. «Kāpēc maksāt grimstošam, cietsirdīgam un nejēdzīgam biznesam naudu, ko var izlietot valsts attīstībai?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu