Atjaunīgās enerģijas tirgus ir karsts, konkurentu daudz • IR.lv

Atjaunīgās enerģijas tirgus ir karsts, konkurentu daudz

1
Ilustratīvs attēls
Kaspars Cikmačs

AS Latvenergo prioritāte ir būtiska elektroenerģijas ražošanas portfeļa palielināšana, koncentrējoties uz lielas jaudas saules un vēja parku attīstīšanu. Jo ātrāk sekmīgi izdosies izveidot jaunus atjaunīgo resursu elektrības ražošanas avotus, jo mazāk būsim atkarīgi no ārzemju fosilo produktu cenām un ātrāk sasniegsim situāciju, kad vismaz vējainajās un saulainajās dienās elektrības cena ir būtiski zemāka.

Šķietami visiem ir kopīgs mērķis – ātrāk atgriezties pie zemākām elektrības cenām. Diemžēl nākas secināt, ka Latvijas mēroga perspektīvā augošā elektrības ražošanas nozarē valda lielas kaislības konkurentu savstarpējās attiecībās un paņēmienos. To redzam dažādos publiskos izteikumos un publikācijās, kas tādējādi mēģina bremzēt AS Latvenergo darbības ātrāk izbūvēt jaunus elektroenerģijas avotus.

Lieljaudas elektroenerģijas ražošanas projektu attīstībā ir iesaistījušies gan nozīmīgi ārvalstu energokomersanti, gan citās nozarēs Latvijā strādājoši uzņēmumi, gan finanšu investori, arī uz augsta riska darījumiem orientēti, gan arī visdažādākie pretrunīgi vērtējami darboņi. Tirgū pašlaik notiek šo dažādo spēlētāju cīņa par pieslēguma jaudām. Tik liela, ka rodas iespaids, ka dažiem spēlētājiem “karā visi līdzekļi labi” jeb – tiek izmantoti arī paņēmieni, kurus nevar raksturot ar tādiem vārdiem kā laba korporatīvā kultūra, godīga konkurence vai eiropeiska darījumu kultūra. Atbilstoši likumam un nozares komercregulējumam informācija par izpētes stadijā esošiem investīciju projektiem ir komercnoslēpums, kas netiek izpausts un tiek aizsargāts. Šo apstākli izmanto negodīgi konkurenti, kas ļaunprātīgi veic darbības, ko likums definē kā negodīgu konkurenci, apzināti izplatot nepatiesu, nepilnīgu un izkropļotu informāciju par AS Latvenergo projektiem. Konkurences likums aizliedz negodīgu konkurenci un paredz par to atbildību.

Dažbrīd pat šķiet, ka mūsu aktivitātes, kas vērstas uz nacionālajām interesēm atbilstošu saimniecisku projektu īstenošanu, ir izraisījušas nervozitāti tajās aprindās, kuru faktiskie saimnieki, iespējams, meklējami uz austrumiem no mūsu valsts robežas.

Latvenergo lielas jaudas vēja parki nodrošinās zemāku elektroenerģijas cenu Latvijas patērētājiem. Tad kā interesēs ir censties traucēt šo projektu attīstību?

Atbilstoši Latvenergo stratēģijai esam iezīmējuši sasniedzamos tuvāko periodu rādītājus, pašlaik notiek intensīvs, apjomīgs un sarežģīts darbs, lai pēc iespējas drīzāk nonāktu līdz būvniecības sākumam, un jaunie projekti sāktu ģenerēt elektrību no vietējiem atjaunīgajiem resursiem.

Projektu attīstītājiem, arī mums, ir dažādas pieejas. Ir uzņēmumi, kas pērk gatavus projektus, un ir uzņēmumi, kur projekts tiek veidots no nulles. Trešie – kā Latvenergo, strādā abos virzienos, jo ambīcijas ir lielas un ātrumam ir ļoti svarīga nozīme. Tas, kādu pieeju izvēlēties, ir jautājums par katras kompānijas iekšējo kapacitāti, pārliecību un vēlamo izaugsmes ātrumu. Katram no šiem ceļiem ir savi plusi un savi mīnusi. Mūsu tradicionālie kaimiņvalstīm piederošie konkurenti Ignitis un Enefit ekspansijai Latvijā pamatā orientējas uz projektu uzņēmumu iegādi.

Latvenergo rīcība, ja sākam procesu no nulles, ir šāda: atrodam vietu, iegūstam īpašumā zemi vai apbūves tiesības, ejam garu saskaņošanas procesu, veicam apjomīgas dažādu dabas un tehnisko ekspertu izpētes, ietekmes uz vidi novērtēšanas procesu un tamlīdzīgi. Ar šādu pieeju nākamgad Latvijā sāks darboties vairāki Latvenergo saules parki, arī meža vēja staciju kopprojektā ar Latvijas valsts meži mēs attīstām projektus no nulles. Tie ir liela mēroga, orientēti uz lielu jaudu parkiem. Šajos projektos visu darbu darām paši. Taču skaidrs, ka tas nevar notikt ātri.

Tādēļ, lai panāktu straujāku dinamiku, vienlaikus ejam arī otru, īsāku, ceļu –  projekta uzņēmuma iegādi. Vērtējam, kur ir iesākts projekts ar jau veiktām izpētēm, pietiekami sagatavotu dokumentāciju, kur gatavības pakāpe ir tāda, lai jau pieņemtu lēmumu par investīcijām.

Projekti tiek savā starpā salīdzināti, lai nopirktu labākos. Jāsaprot, ka šis process ir abpusējs – attīstītāji, kas pārdod savus projektus, tieši tāpat vērtē potenciālos investorus. Tas arī rada konkurenci, jo abas puses cenšas izvērtēt sadarbības partnerus. No mūsu puses tas ir ļoti rūpīgs atlases process, pēc kura līdz reālai projekta pirkšanai nonāks tikai neliela daļa. Vienā gadījumā nevarēsim vienoties par cenu vai citiem noteikumiem, citviet varbūt konstatēsim, ka šāds darījums mums nav izdevīgs kādu risku dēļ.

Šobrīd projektu, kurus Latvenergo vērtē, ir ļoti daudz, daļa no tiem pat ļoti agrīnā stadijā. To kopējā teorētiskā jauda pat pārsniedz to, kas iezīmēta Latvenergo stratēģijā. Taču, lai atrastu tos dažus, kurus ir vērts iegādāties, ļoti rūpīgi izvērtējam visus aspektus, turklāt kā valsts uzņēmumam mūsu prasības ir daudz striktākas nekā, piemēram, kādam privātam uzņēmumam.

AS Latvenergo komercdarbību veic atbilstoši spēkā esošo likumu regulējumam un prasībām. Latvenergo pārvaldība atbilst godīgas un caurskatāmas komercdarbības principiem, ko apstiprina gan valsts uzraugošo iestāžu, gan neatkarīgu organizāciju regulāri un augsti novērtējumi. Un mūsu centieni ir vērsti vienīgi valstij piederošas kapitālsabiedrības attīstībai un valsts enerģētisko vajadzību un ekonomiskās attīstības nodrošināšanai.

 

Autors ir AS Latvenergo attīstības direktors, valdes loceklis

Komentāri (1)

QAnon 21.12.2022. 11.29

Es domāju, ka saujiņa prokremliskās čekas kājslauķu un pederastu parķijas rupora atlikušās auditorijas nav iepazinusies ar Orvela darbiem, jo padumjos laikos tie nebija pieejami, bet pēc tam jau nāca “gredzenu pavēlnieki” un tādiem niekiem, kā “Dzīvnieku ferma” un “1984” jau vairs neatlika laika. Savus slavenākos darbus viņš uzrakstīja pēc tam, kad bija iepazinies ar komunistu pastrādātām zvērībām līdz 1937. gada 17. jūlija Spānijā, kur tika kopēts viss, kas darījās Staļina PSRS, kad tika nežēlīgi nogalināti inteliģence, skolotāji un garīdznieki. Orvels arī nostājās pret smirdīgās nodzērušās fašistu cūkas, Čerčila, militāro agresiju pret Vāciju.
Labi, tas tā nelielam ievadam, atgriežamies pie mūsu valdošās parķijas neformāliem lozungiem:
“Karš ir miers”
“Brīvība ir verdzība”
“Nezināšana ir spēks”
“Līdzcilvēka anāla plēšana – augstākais tikums”, bet kas šai rakstā galvenais:
“Monopols, tā ir konkurence”. Lai izprastu Orvela domu, tikai jāizlasa šis raksts. No raksta saprotams, ka ja visa elektroenerģijas ražošana tiks nodota Latvenergo rokās, tas palielinās konkurenci un mazinās elektroenerģijas cenas. Tā nebūs. Būs tā, ka uzņēmums uzaudzēs milzīgu peļņu un pederastijas – pedofīlijas apoloģēta Kariņa valdošā kliķe to izdevīgi noprihvatizēs. Līdzīgi bija, kad valsts pilnīgi nevajadzīgās OIK atļaujas nepārdeva izsolēs un izsoles netiktu atjaunotas katru gadu, jo tad tās būtu nopirkuši uzņēmēji, kam bija, kur racionāli likt siltumu un tie savā starpā kokurētu, bet ne noziedznieku firmas, kas nopirka čekistu publiski piesmieto Savicka apteksni, pilnībā bankrotējušo “uzņēmēju”, “politiķi”, “cilvēku” un “vīrieti”, Dombrovki, organismu, kurš vērtējams ar “-” zīmi (utilizēšanas izmaksas) un tā miņistrus.
Gluži pretējais notika ASV, Rīcības Prezidenta Trampa kunga valsts vadīšanas laikā, kad tika noņemti visi mākslīgie ierobežojumi, kas pirms viņa bija ieviesti valsts ekonomikas bremzēšanai un enerģētikas jomā varēja darboties ikviens, kurš gribēja un bija spējīgs to darīt, elektrības un benzīna cenas nokritās līdz rekordzemam līmenim.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu